Popster Shakira moet 7 miljoen euro betalen na schikking rond belastingontduiking in Spanje - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2023年11月20日月曜日

Popster Shakira moet 7 miljoen euro betalen na schikking rond belastingontduiking in Spanje - VRT.be

De Colombiaanse zangeres Shakira moet zo'n 7 miljoen euro betalen voor belastingsontduiking in Spanje. Het openbaar ministerie in Barcelona had oorspronkelijk 8 jaar celstraf en een boete van bijna 24 miljoen euro gevorderd. Maar net voor de start van het proces heeft de popster een schikking met het Spaanse gerecht aanvaard. Intussen hangt er nog een tweede klacht voor belastingsontduiking boven haar hoofd. 

Het openbaar ministerie beschuldigde Shakira ervan geen belastingen te hebben betaald in Spanje van 2012 tot 2014. Shakira, bekend van hits zoals "Hips don't lie" en "Waka Waka", was van 2011 tot juni 2022 samen met de Spaanse voormalige voetballer Gerard Piqué.

De twee woonden samen in Barcelona, maar tussen 2012 en 2014 woonde de zangeres naar eigen zeggen nog niet officieel in de Spaanse stad. Ze heeft dan ook altijd volgehouden dat ze voor die periode in Spanje geen belastingen moest betalen. 

De Spaanse autoriteiten dachten daar anders over, en vorderden een celstraf van minstens 8 jaar en een boete van bijna 24 miljoen euro. In totaal zou Shakira voor zo'n 14,5 miljoen euro aan belastingen hebben ontdoken.

Celstraf ontlopen

Lang leek het erop dat het effectief tot een proces zou komen. Shakira weigerde om een schikking te treffen met de aanklager. Ze gaf aan dat ze bereid was om voor de rechter te verschijnen, die volgens haar in haar voordeel zou beslissen. Zo ver is het uiteindelijk niet gekomen: net voor de start van het proces deze ochtend trof de popster toch een schikking.

Shakira moet nu nog een boete van zo'n 7 miljoen euro betalen. Ze krijgt ook een gevangenisstraf van drie jaar, maar die moet ze niet uitzitten. Door een extra boete te betalen van 432.000 euro kan ze die gevangenisstraf ontwijken. Met de schikking geeft de zangeres wel toe dat ze belastingsfraude heeft gepleegd. 

Tweede aanklacht

Er hangt Shakira wel nog steeds een tweede klacht boven het hoofd. Volgens het Spaanse openbaar ministerie heeft de zangeres ook in 2018 haar inkomsten niet correct aangegeven. In die zaak zou de zangeres nog zo'n 6,6 miljoen euro aan belastingen verschuldigd zijn. De aanklager argumenteerde dat de zangeres in Spanje woonde, en dus haar wereldinkomen in Spanje moest aangeven, ongeacht waar ze dat geld had verdiend. Maar, zo leest de aanklacht, de zangeres koos ervoor om het geld over te maken aan verschillende bedrijven in belastingsparadijzen. 

Shakira is niet de eerste bekendheid die te maken krijgt met de Spaanse autoriteiten. Eerder werden ook voetballers Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Diego Costa beschuldigd van belastingontduiking. Ook zij kozen er allemaal voor om een schikking van het gerecht, met bijhorende monsterboetes, te aanvaarden. 

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiYWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMS8yMC9zaGFraXJhLTctbWlsam9lbi1ldXJvLWJldGFsZW4tdm9vci1iZWxhc3Rpbmdzb250ZHVpa2luZy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿