Bruce Springsteen wervelt over wei van TW Classic: "Bazenwerk van bovenste Amerikaanse eikenhouten plank" - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2023年6月19日月曜日

Bruce Springsteen wervelt over wei van TW Classic: "Bazenwerk van bovenste Amerikaanse eikenhouten plank" - VRT.be

Bruce Springsteen heeft als headliner TW Classic afgesloten. Daarmee bereikte het eendagsfestival zijn hoogtepunt. Voor het eerst tijdens zijn tournee in Europa speelde hij "The river". Michèle Cuvelier van Studio Brussel was dolenthousiast: "Hij heeft me weggeblazen".

Om 22 uur stipt was het zover en begon Bruce Springsteen aan zijn optreden op TW Classic, voor veel bezoekers dé reden om naar Werchter af te zakken. The boss liet eerst zijn band op het podium komen en verscheen zelf als laatste. Als eerste nummer kozen ze voor "No surrender", later volgden ook hits als "My hometown".

"Springsteen speelde dezelfde nummers als bij zijn concert in Amsterdam enkele weken geleden", zei VRT NWS-collega Eva Van dyck ter plaatse. "Ik had gedacht dat hij wat breder en populairder zou gaan hier op een festivalwei. Hij legde wel meer contact met het publiek dan in Amsterdam, dus op die manier zijn een concert en een festivaloptreden van hem toch anders."

Ook anders vanavond: Springsteen zong "The river", voor het eerst tijdens zijn tournee in Europa. "Dat heeft hij blijkbaar speciaal opgespaard voor Werchter", zei collega Ann De Bie in "Het journaal laat" net wanneer dat nummer op de achtergrond is te horen. "Dat is kippenvel, ongelooflijk."

Een opvallend moment volgde vlak na "The river". Springsteen sprak het publiek toe en haalde herinneringen op aan een band waarbij hij ging spelen toen hij 15 was. De leden zijn een na een overleden, vandaag is hij de enige die overblijft. "Wees goed voor jezelf en voor de wereld", zei hij tegen een muisstille wei. Symbolisch speelde hij hierna "Last man standing".

Bekijk hieronder enkele foto's van het optreden van Bruce Springsteen:

With a bang

"Bruce en zijn band speelden aan een verschroeiend hoog tempo en met veel energie", zei De Bie nog in "Het journaal laat". "Zes jaar geleden stond hij hier ook en ik vind wel dat hij net iets minder krachtig bij stem is nu. Zijn charisma en dat spelplezier samen met zijn band maken dat echter helemaal goed."

"Eerder op de avond sprak ik enkele fans die zeiden: hij is 73, misschien is dit de laatste tournee van hem die we gaan meemaken. Als dat al waar zou zijn, dan gaat hij eruit with a bang."

Die bang zat alvast in zijn bisronde die hij even over middernacht begon en waarin hij de ene hit na de andere afvuurde, met nummers als "Born in the USA", "Born to run", "Glory days" en "Dancing in the dark". Tot groot jolijt van het publiek dat helemaal uit de bol ging, zeker toen hij ook nog eens zijn hemd openscheurde.

Op het einde nam Springsteen nog enkele cadeaus in ontvangst, zijn drummer gooide zijn stokken naar een kleine jongen in het publiek. Daarna stuurde Springsteen zijn band het podium af en sloot hij solo af met het nummer "I'll see you in my dreams", op  mondharmonica en gitaar. Even voor 1 uur was het concert voorbij.

TED-talk

"Ik ben geen Springsteenkenner en ik had eigenlijk niet echt verwachtingen, maar hij heeft me helemaal weggeblazen", zei een dolenthousiaste Michèle Cuvelier van Studio Brussel achteraf. "Dit was bazenwerk van de bovenste Amerikaanse eikenhouten plank."

"De energie die van die man uit gaat! Op een bepaald moment zwierde hij gewoon zijn gitaar in de lucht. Ik ben er eigenlijk sprakeloos van. Tussendoor gaf hij ook nog even een halve TED-talk bij "Last man standing". Door wat hij zei, kon je nummers die je al lang kent in een ander daglicht zien." 

"Springsteen is 73. Zat alles er altijd boenk op? Misschien niet. Toch sprak ik fans die hem al jaren volgen en die dit het beste vonden dat ze ooit van hem hebben gezien. In 2016 zag ik hier Paul McCartney. Hij was toen 74. Als ik die twee optredens vergelijk, dan komt Springsteen nu toch krachtiger over."

Wat voorafging

Bruce Springsteen was niet de enige act op TW Classic. Triggerfinger mocht om 16 uur als eerste het podium op, zonder bassist Paul Van Bruystegem.

Hij speelde op 11 juni zijn laatste optreden met de band in de Ancienne Belgique in Brussel. In zijn plaats nam Geoffrey Burton de honneurs waar, samen met Mario Goossens aan de drums en met zanger en gitarist Ruben Block.

Nadien was het de beurt aan Jack Johnson die het publiek weer tot rust bracht met zijn zachte, doorvoelde country. Hij gaf het stokje nog door aan de mannen van Simply Red die vlak voor Springsteen aan de bak kwamen.

Bekijk hieronder enkele foto's op en naast het podium van TW Classic:

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiSmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNi8xOC90dy1jbGFzc2ljLTIwMjMtYnJ1Y2Utc3ByaW5nc3RlZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿