Herr Seele vindt portret van Ensors moeder en maakt er een expositie van - De Standaard - Crune Blogs

Latest

2024年3月22日金曜日

Herr Seele vindt portret van Ensors moeder en maakt er een expositie van - De Standaard

Ensorjaar

De moeder van James Ensor.© rr

Een tot nu toe onbekende foto van de moeder van James Ensor wordt de blikvanger van expositieVive la sociale van Herr Seele en Kamagurka.

Op de foto poseert de moeder van Ensor, Marie Louise Cathérine Haegheman, op het westerstaketsel in Oostende. De foto, van een onbekende fotograaf, dateert van rond 1913. “Er is geen andere foto van Ensors moeder bekend”, zegt Herr Seele. “Hij beeldde haar wel af in tekeningen en schilderijen. En haar klederdracht op de foto komt overeen met zijn beschrijving dat ze een‘Spaans uiterlijk’ had.”

Ensor had een nauwe band met zijn vader, maar niet zo’n goede ­relatie met zijn moeder. Hij omschreef “Trinette” en haar zus ­Mimi afstandelijk als “treffelijke en eerlijke burgervrouwen”. Herr Seele: “Zij begreep niets van zijn kunst, vond hij. Met haar zus zat ze zich thuis wat te vervelen terwijl hij boven op de mansarde aan het werk was. Dat moet op zijn zenuwen gewerkt hebben. Alleen in het hoogseizoen waren ze actief en verkochten ze toeristische spullen.”

De foto komt uit een privécollectie van een voormalig lid van de Oostendse erfgoedvereniging en werd nooit eerder publiek getoond. De man verzamelde alles wat met Ensor te maken heeft.

Ook Herr Seele is fan. “Ik schilder zelf en heb zijn werk weleens vanuit technisch oogpunt bestudeerd. Vooral het ongewone cadmiumviolet dat hij gebruikte. Recent heb ik mij dieper over zijn kunst gebogen. Een vondst was de bibliotheek van Ernest en Mariette Rousseau, boezemvrienden van Ensor in zijn Brusselse tijd. Ik vond de boeken, vooral over fauna en flora, in een stalletje op het Vossenplein. Ze werpen een licht op Ensors vorming.”

Voor de tentoonstelling maakten Herr Seele en Kamagurka dertig portretten van Oostendenaren in een ensoriaanse setting. Blikvanger wordt een tafereel dat Christus bedaart de storm heet. De expo wordt het startschot voor een kunstproject in Villa Volta. “Het wordt een plek voor narratieve kunst en outsiderkunst. Sommige werken van Ensor mag je wat mij betreft best tot outsider art rekenen.” (gvds)

Vive la sociale, tot 22 september in Villa Volta, Oostende

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDAzMjBfOTcxNTcxMDLSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿