VRT-vakbonden vragen excuses van CEO Frederik Delaplace na heisa om Bart De Pauw-docu: “Hij speelde soloslim” - Het Nieuwsblad - Crune Blogs

Latest

2024年3月27日水曜日

VRT-vakbonden vragen excuses van CEO Frederik Delaplace na heisa om Bart De Pauw-docu: “Hij speelde soloslim” - Het Nieuwsblad

De vakbonden van de VRT distantiëren zich volledig van CEO Frederik Delaplace. Ze willen dat de topman van de openbare omroep zich expliciet en in eigen naam verontschuldigt voor de heisa die is ontstaan rond de documentaire waarin slachtoffers van tv-maker Bart De Pauw aan het woord komen. “Delaplace speelde soloslim. Hij is verantwoordelijk voor deze controverse”, aldus de bonden.

Delaplace besloot vorige week om de documentaire ‘Het proces dat niemand wou’, waarin slachtoffers van De Pauw aan het woord komen, voorlopig niet uit te zenden. Hij deed dat omdat er excuses van de tv-maker op til zouden zijn. Die beslissing lokte een storm van kritiek uit en dinsdag liet de VRT weten dat de docu toch zou worden uitgezonden. In een mededeling was sprake van een “grote inschattingsfout”.

De drie vakbonden, VSOA, ACV en ACOD, vragen niet het ontslag van Delaplace, maar de topman van de omroep is volgens de bonden zelf verantwoordelijk voor de controverse rond de documentaire. “Niet de VRT is hier uit de bocht gegaan. Hij is uit de bocht gegaan. Hij nam de (onbegrijpelijke) beslissing en hij, enkel hij, moet zich excuseren, niet ‘de VRT’, want de VRT, dat is het personeel, niet de CEO”, schrijven de vakbonden dinsdagnamiddag in een persbericht.

De vakbonden benadrukken dat de storm bij de VRT nog niet is gaan liggen en dat de medewerkers zwaar getroffen zijn. “De radio- en televisiemakers en ook de onlinemedewerkers werken keihard om de visie van de openbare omroep uit te dragen. Al die inspanningen veegt Delaplace van tafel. Eén onbegrijpelijke beslissing vernietigde in een oogwenk het werk van jaren. En dat doet zeer.”

“Tanende welzijn”

De bonden verwijzen ook naar het “tanende welzijn” bij de VRT. “Uit cijfers blijkt dat het welzijn het afgelopen jaar zwaar onder druk kwam te staan en dat het zorgwekkende proporties heeft aangenomen. Velen maken zich zorgen over de werksfeer, weinigen durven het luidop zeggen”, aldus de bonden. Ze voegen eraan toe dat het ongenoegen bij het VRT-personeel “zeer luid en duidelijk” klinkt.

“Dat de CEO in zijn eentje de beslissing kon nemen om een baanbrekend document niet uit te zenden, is een aanfluiting voor elke medewerker van de openbare omroep”, benadrukt Luck Verbeeck van VSOA.

“Delaplace heeft managementkwaliteiten maar zijn ethisch kompas en dat van de openbare omroep liggen in deze zaak ver uit mekaar. Het is eigenlijk een complete mismatch”, zegt Carlos Van Hoeymissen van ACV. 

“Als openbare omroep hebben we een opdracht, een missie om de normen en waarden van de democratie te verdedigen. Wij merken dat Delaplace die normen niet langer voldoende verdedigt”, aldus Joke Kerkhofs van ACOD.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwMzI2Xzk1OTk1Njc30gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿