vakbonden uiten bezorgdheid over uitstel tv-uitzending docureeks zaak-Bart De Pauw - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年3月22日金曜日

vakbonden uiten bezorgdheid over uitstel tv-uitzending docureeks zaak-Bart De Pauw - VRT.be

Minister van Media Benjamin Dalle maaktt zich zorgen dat de VRT  onvoldoende rekening gehouden heeft met de slachtoffers bij de beslissing om de docureeks over de zaak-Bart De Pauw voorlopig niet uit te zenden op tv. Ook de VRT-vakbonden betreuren de beslissing. "Door op het laatste moment de uitzending van de docureeks te schrappen, ontstaat de perceptie dat de VRT dit doet in ruil voor excuses."

Afgelopen dinsdag liet VRT weten dat 'Het proces dat niemand wou', een driedelige documentairereeks waarin acht vrouwen hun persoonlijke relaas doen over de gemediatiseerde zaak rond Bart De Pauw, voorlopig niet zal worden uitgezonden. De uitzending van het eerste deel van de reeks was gepland op woensdag 20 maart op VRT CANVAS.

"VRT wil alle kansen geven aan gesprekken tussen de partijen in de zaak", klonk het in een persbericht. Maar noch het kamp De Pauw, noch de betrokken vrouwen hebben weet van enige gesprekken. Dat blijkt uit rondvraag van VRT NWS bij de verschillende partijen.

Nakende excuses

Een van de betrokken vrouwen werd vrijdag gecontacteerd door VRT-CEO Frederik Delaplace. Ze kreeg de boodschap dat er twijfels waren om de docureeks uit te zenden.

Daarop hebben twee andere vrouwen een gesprek aangevraagd bij de CEO voor meer uitleg. Ze kregen dezelfde boodschap die in het persbericht belandde: de publieke omroep wil alle mogelijkheid geven aan verzoeningsgesprekken. Ze kregen ook te horen dat er mogelijk nakende excuses op komst zijn van Bart De Pauw.

Het lijkt het erop dat de vrouwen in de zaak-De Pauw onvoldoende gehoord en ondersteund zijn, dat betreur ik

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V)

"Beslissingen over de programmatie worden autonoom genomen door de VRT. Ik ga ervan uit dat de VRT in eer en geweten die beslissing heeft genomen", zegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). Hij vraagt zich wel af of de VRT genoeg rekening heeft gehouden met de slachtoffers bij het nemen van die beslissing.

"Het is voor de betrokken vrouwen in de zaak-De Pauw essentieel dat hun belangen centraal staan bij elke beslissing of actie. Alleen lijkt het er in deze situatie op dat zij onvoldoende gehoord en ondersteund zijn. Dat betreur ik."

De minister stelt zich ook vragen bij de manier waarop de publieke omroep communiceerde over de zaak. "Ik reken erop dat over eventuele gesprekken op korte termijn duidelijkheid komt. Daarbij is het respect voor het standpunt van de getroffenen in de zaak bepalend. Ik verwacht dat de VRT vervolgens een beslissing neemt over het hernemen van de uitzendingen."

Ook vakbonden uiten bezorgdheid

De VRT-vakbonden uiten hun bezorgdheid over de manier waarop de publieke omroep over het uitstellen van de uitzending heeft gecommuniceerd.

"Door op het laatste moment de uitzending van de docureeks te schrappen, ontstaat de perceptie dat de VRT dit doet in ruil voor excuses. Maar voor wat, hoort wat, is geen basis voor échte excuses." 

"We gaan ervan uit dat de VRT-directie er niet aan denkt om nog samen te werken met Bart De Pauw, maar de perceptie daarrond is anders. We betreuren de slechte communicatie van de gedelegeerd bestuurder die het imago van en vertrouwen in de VRT schaadt."

VRT moet altijd aan de kant van de slachtoffers staan

Vakbonden VRT in schriftelijke mededeling

De vakbonden begrijpen de beslissing om de reeks niet uit te zenden overigens helemaal niet. "De VRT moet altijd aan de kant van de slachtoffers staan. Het uitzenden van een programma waarin zij vertellen hoe ze alles beleefd hebben, is maatschappelijk zeer relevant en ligt in het verlengde van de publieke opdracht die we als openbare omroep hebben."

Meldpunt

Tot slot maken de vakbonden zich ook zorgen over het VRT-personeel. "De case ‘Bart De Pauw’ kwam aan het licht na meldingen bij een VRT-meldpunt. Het bestaan van verschillende interne meldpunten heeft dus al zijn meerwaarde bewezen."

"De beslissing van de directie om de documentaire niet uit te zenden, kan er toe leiden dat medewerkers zich vragen stellen bij de relevantie van dergelijke meldpunten. 'Als het verhaal van slachtoffers niet gehoord mag worden, waarom zou ik mijn verhaal dan nog doen?' Over grensoverschrijdend gedrag mag nooit gezwegen worden."

VRT heeft de tv-uitzending van de reeks 'Het proces dat niemand wou' voor "onbepaalde duur" uitgesteld. Je kan de docureeks wel online zien, op onder meer Streamz.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiQ2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMy8yMS9oZXQtcHJvY2VzLWRhdC1uaWVtYW5kLXdvdS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿