Ondanks vraag van Openbaar Ministerie blijft VTM nieuw programma met Faroek Özgünes wel uitzenden - De Morgen - Crune Blogs

Latest

2024年3月21日木曜日

Ondanks vraag van Openbaar Ministerie blijft VTM nieuw programma met Faroek Özgünes wel uitzenden - De Morgen

In Moordzaken: levenslang interviewt VTM-journalist Faroek Özgünes veroordeelde moordenaars die waarschijnlijk de rest van hun leven achter de tralies zullen doorbrengen. Het programma ging op woensdag 13 maart van start, maar het OM heeft forse kritiek op het programma.

“Slachtoffers van misdrijven en hun nabestaanden moeten zorgvuldig en correct worden bejegend”, benadrukt het OM in een persbericht. “Dat is een van de taken die door de wetgever is toevertrouwd aan het Openbaar Ministerie.”

Ronald Van Crombruggen in de derde aflevering.Beeld VTM

Bij de productie van dit programma zijn volgens het OM de slachtoffers “niet correct en zorgvuldig” bejegend. Dat blijkt uit de reacties die de procureurs-generaal van Antwerpen, Brussel en Gent hebben gekregen in minstens twee dossiers. “Nabestaanden werden maar heel recent op de hoogte gebracht. Ze zouden de aflevering vooraf kunnen bekijken als er een geheimhoudingsclausule wordt getekend. Zonder verder enige mogelijkheid tot inbreng”, luidt het.

Voortschrijdend inzicht

Het productiehuis Lecter Media, DPG Media (de moederholding van VTM en onder meer De Morgen, red.) en Faroek Özgünes kennen volgens het OM perfect vanuit andere samenwerkingen het bestaan van het protocol, omdat er met hen al jaren op een dergelijke basis wordt samengewerkt.

“Het zou getuigen van enig voortschrijdend inzicht om de lopende reeks met onmiddellijke ingang stop te zetten en er eerst voor te zorgen dat aan nabestaanden en slachtoffers de plaats en de erkenning worden gegeven waar ze recht op hebben”, luidt het.

‘Gemaakt met grootst mogelijke respect’

VTM heeft intussen gereageerd op de oproep van het OM. “We vinden het bijzonder belangrijk om rekening te houden met de bezorgdheden van de nabestaanden uit de cases die aan bod komen in het programma ‘Moordzaken: Levenslang’. Het programma werd gemaakt met het grootst mogelijke respect voor alle betrokkenen. Om dit te garanderen, zijn er van bij de start afspraken gemaakt, die in elke stap van de productie zorgvuldig werden uitgevoerd”, klinkt het bij monde van woordvoerder Tine Danschutter.

“Omdat het programma uitsluitend inzoomt op veroordeelde daders in afgesloten zaken, werd er een protocol opgesteld in samenwerking met het Gevangeniswezen. In dat protocol staan ook duidelijke afspraken omtrent het informeren van de nabestaanden van de slachtoffers, iets waar de makers en VTM bijzonder veel belang aan hechten”, aldus Danschutter.

“Via de dienst slachtofferonthaal werd vervolgens contact opgenomen met de nabestaanden. Op die manier hebben niet alleen het Gevangeniswezen, maar ook de nabestaanden op voorhand de mogelijkheid gekregen om de afleveringen te bekijken.”

En dus is VTM ook niet van plan om het programma van de buis te halen. “Het Openbaar Ministerie heeft ons (VTM, productiehuis Lectr Media, programmamaker Faroek) op geen enkel moment gecontacteerd, maar we nodigen hen graag uit voor een gesprek om toe te lichten hoe er wel degelijk grondig rekening werd gehouden met de nabestaanden van de slachtoffers. VTM blijft volledig achter het programma en de gevolgde procedure staan en zal de resterende afleveringen van ‘Moordzaken: levenslang’ dan ook blijven uitzenden.”

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMijgFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL29uZGFua3MtdnJhYWctdmFuLW9wZW5iYWFyLW1pbmlzdGVyaWUtYmxpamZ0LXZ0bS1uaWV1dy1wcm9ncmFtbWEtbWV0LWZhcm9lay1vemd1bmVzLXdlbC11aXR6ZW5kZW5-YjRhYzFiZTkv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿