"Friends"-acteur Matthew Perry (Chandler) overleden op 54-jarige leeftijd - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2023年10月29日日曜日

"Friends"-acteur Matthew Perry (Chandler) overleden op 54-jarige leeftijd - VRT.be

In Los Angeles is de Amerikaans-Canadese acteur Matthew Perry overleden. Hij is vooral bekend als Chandler Bing in de sitcom "Friends". Die was wereldwijd bijzonder populair in de jaren 90. Perry is 54 jaar geworden.

Perry zou zaterdag dood zijn aangetroffen in zijn huis in Los Angeles. Volgens onder meer de Amerikaanse showbizzsite TMZ, die het nieuws eerst naar buiten bracht, zou de acteur zijn verdronken in een jacuzzi.

De hulpdiensten waren opgeroepen voor een hartstilstand. De politie zou niet uitgaan van een misdrijf. Er werden ook geen drugs gevonden. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen.

Vooral bekend als Chandler Bing

Perry groeide op in Ottawa, Canada, waar hij in de basisschool zat met Justin Trudeau, die later premier van Canada werd. Als tiener verhuisde hij naar Los Angeles. Hij speelde de rol van Chazz Russell in "Boys will be boys" en was ook te zien in de sitcom "Growing pains".

Maar hij is vooral wereldwijd bekend van zijn rol als Chandler Bing, een van de hoofdpersonages in de immens populaire Amerikaanse serie "Friends". Chandler is de neurotische en sarcastische kamergenoot van Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) en latere echtgenoot van Monica Geller (Courteney Cox). Hij speelde er verder naast Jennifer Aniston (Rachel), Lisa Kudrow (Phoebe) en David Schwimmer (Ross).

2012 NBCUniversal, Inc.

Perry had ook (gast)rollen in verschillende tv-series en was ook in films te zien, waaronder "Fools rush in" (1997), "The whole nine yards" (2000) en "17 again" (2009). Perry is 54 jaar geworden.

"De impact van zijn komisch talent werd over de hele wereld gevoeld"

Warner Bros TV, dat "Friends" produceerde, zegt "kapot te zijn door het overlijden van onze dierbare vriend Matthew Perry". "Matthew was een ongelooflijk begaafde acteur en een onuitwisbaar onderdeel van de Warner Bros. Television Group-familie. De impact van zijn komisch talent werd over de hele wereld gevoeld en zijn nalatenschap zal voortleven in de harten van zovelen. Dit is een hartverscheurende dag en we sturen onze liefde naar zijn familie, zijn dierbaren en al zijn toegewijde fans."

Maggie Wheeler, de actrice die Janice, een van de vriendinnen van Chandler speelde in "Friends", schrijft op Instagram dat de vreugde die Perry zovelen in zijn "te korte leven heeft gebracht, zal voortleven". "Ik voel me zo gezegend door elk creatief moment dat we deelden."

Jarenlang worstelen met verslavingen

Perry worstelde een groot deel van zijn leven met alcohol- en medicijnverslavingen. In zijn autobiografie "Friends, lovers and the big terrible thing" die in november vorig jaar uitkwam, schreef hij dat hij in zijn leven waarschijnlijk al 9 miljoen dollar gespendeerd had aan therapie en behandelingen om van zijn verslavingen af te geraken. 

In 2013 had hij in een interview met People Magazine al toegegeven dat hij een alcoholverslaving had en dat hij verslaafd was aan Vicodin, een sterke pijnstiller die een dokter hem had voorgeschreven nadat hij een ongeluk gehad had met een jetski. "Ik had een groot probleem met alcohol en pillen en ik kon er niet mee stoppen", zei hij. "Uiteindelijk werd het zo erg dat ik het niet kon verbergen, en toen wist iedereen het."

 In 2016 vertelde hij op BBC Radio 2 dat hij zich als gevolg van zijn verslavingen nauwelijks iets kon herinneren van de opnames van seizoenen 3 tot 6 van "Friends" en dat hij de serie daarom ook zelf niet wilde bekijken. 

Het hoogtepunt van zijn carrière was in realiteit een persoonlijk dieptepunt: de aflevering waar Monica en Chandler in het huwelijksbootje stappen. "Ik trouwde met Monica en ik werd dan weer naar het behandelcentrum gereden. Op het hoogste van mijn hoogtepunten bij "Friends", het hoogtepunt in mijn carrière, het iconische moment van een iconische show. In een pick-up, door een nuchtere technicus."

Zijn jarenlange verslaving aan drank en medicijnen deden Perry in 2018 in een ziekenhuis in Los Angeles belanden. Hij had een maagdarmperforatie. Daarbij lekt inhoud van de organen in de buikholte en dat is levensbedreigend. Hij lag twee weken in coma en lag aan een machine die hem in leven hield. "De dokters vertelden mijn familie dat ik een overlevingskans van 2 procent had", zei hij daarover bij de aankondiging van zijn boek. Perry lag uiteindelijk 5 maanden in het ziekenhuis, had 14 maagoperaties nodig en moest 9 maanden een stoma, een zakje uitwendig op het lichaam dat stoelgang opvangt, dragen. 

Na die ziekenhuisopname besefte hij dat hij zijn verhaal wilde delen. Toen zijn boek in november vorig jaar uitkwam, was hij 18 maanden clean. 

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiT2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMC8yOS9mcmllbmRzLWFjdGV1ci1tYXR0aGV3LXBlcnJ5LW92ZXJsZWRlbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿