Nederlands koningspaar Willem-Alexander en Máxima moeten door woedende menigte in Kaapstad naar auto vluchten - De Morgen - Crune Blogs

Latest

2023年10月21日土曜日

Nederlands koningspaar Willem-Alexander en Máxima moeten door woedende menigte in Kaapstad naar auto vluchten - De Morgen

NieuwsBuitenland

null Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

De gemoederen zijn deze ochtend hoog opgelopen tijdens een bezoek van de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het slavernijmuseum Slave Lodge in Kaapstad. Boze actievoerders, die behoren tot het Khoisan-volk, verzamelden zich daar voor het gebouw. Het koningspaar moest bij vertrek ontzet worden door de beveiligers en de politie.

Bekijk hieronder de beelden

Tientallen demonstranten doken op toen het paar het museum uitkwam. De sfeer was grimmig: de demonstranten lieten geen enkele ruimte, onderweg kreeg de koning een inheemse boog in zijn handen gedrukt.

Een heikel moment kwam er toen Máxima om de auto heen moest, naar haar kant. De Nederlandse en Zuid-Afrikaanse beveiligers moesten de demonstranten op dat moment hard aan de kant duwen. De koningin moest door bewakers zelfs even door de menigte heen gesleurd worden. Uiteindelijk kwam het paar ongehavend bij de auto aan en konden ze vertrekken naar de volgende bestemming.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Sfeer omgeslagen

De betogers vroegen aandacht voor de rol van Nederland in het slavernijverleden van Zuid-Afrika. De sfeer was aanvankelijk gemoedelijk, maar sloeg gaandeweg om. Ruim honderd demonstranten uitten hun woede voor de deuren van het slavernijmuseum.

Uit voorzorg waren de poorten van het museum gesloten. De beveiligers bij de deuren werden uitgejoeld. De demonstranten droegen borden met daarop “Jullie stelen onze cultuur”, “Wij waren de eerste”, “Wij willen compensatie” en “Jullie vergeten ons”.

De demonstranten horen bij de Khoisan, de inheemse bevolking van Zuid-Afrika. Zij willen naast de excuses van Willem-Alexander ook daden zien, zo zeggen ze. De koning bood op 1 juli zijn excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden.

null Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa zei gisteren in een persverklaring dat hij de excuses van de koning erkent. “Dit was een belangrijke stap richting verzoening, oude wonden kunnen geheeld worden”, klonk het.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMimgFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL25lZGVybGFuZHMta29uaW5nc3BhYXItd2lsbGVtLWFsZXhhbmRlci1lbi1tYXhpbWEtbW9ldGVuLWRvb3Itd29lZGVuZGUtbWVuaWd0ZS1pbi1rYWFwc3RhZC1uYWFyLWF1dG8tdmx1Y2h0ZW5-YmMwZGRmMzkv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿