Elisabeth Lucie Baeten en Klaasje Meijer kijken samen naar Koningin Elisabethwedstrijd viool: "Het gevoel, dat is wat je hoort" - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年5月28日火曜日

Elisabeth Lucie Baeten en Klaasje Meijer kijken samen naar Koningin Elisabethwedstrijd viool: "Het gevoel, dat is wat je hoort" - VRT.be

In ‘Classic Klaasje’ op VRT MAX kijkt Klaasje Meijer (ex-K3) met actrice Elisabeth Lucie Baeten naar de eerste finale-avond van de Koningin Elisabethwedstrijd. Met commentaar fris van de lever. “Voor mij mag Hana Chang winnen,” of: "Het trage deel. Ik ga mijn glas nog even bijvullen."

De setting: een woonkamer, drankjes, hapjes en een huiskat inbegrepen. Elisabeth Lucie Baeten en Klaasje Meijer nestelen zich in de sofa en kijken met verwondering naar tv, naar de eerste twee finalisten van deze Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. 

Dat Klaasje Meijer een achtergrond van klassieke muziek heeft, is bekend. Ook actrice en scenariste Elisabeth Lucie Baeten is opgegroeid met klassiek: “Wij zijn een Bach-gezin; er stond altijd klassiek op.” Tussendoor vertelt ze nog een anekdote over een hoestaanval tijdens een concert van de beroemde contratenor Andreas Scholl. 

De jury komt binnen, daarna - in de koninklijke loge - koning Filip en koningin Mathilde in een glinsterende rode jurk.  Het publiek veert recht voor de Brabançonne en dan is het aan de eerste finaliste, de Amerikaanse Hana Chang, klein van gestalte, maar groot in haar emoties.

Ze speelt voor de allereerste keer het nieuwe verplichte werk van Thierry Escaich en daarna het bekende vioolconcerto van Tsjaikovski. “Je kunt in theorie de skills hebben om dit allemaal te spelen, maar het gevoel, dàt is wat je hoort,” zegt Elisabeth Lucie Baeten.

Voor de beide dames mag Hana Chang met de eerste prijs gaan lopen. Maar daar is de tweede kandidaat al, de Koreaan Dayoon You. Klaasje Meijer geeft wat uitleg tijdens zijn concerto van Edward Elgar, waarom de strijkers in het orkest hun viool even vasthouden als een gitaar. Maar dan is het alweer tijd om de glazen bij te vullen.

Praktische info: "Classic Klaasje' met Klaasje Meijer, Elisabeth Lucie Baeten, Jacotte Brokken, Lennert Coorevits, Sara Mouhamou, Kawtar Ehlalouch en Bert De Kock. Elke ochtend een nieuwe aflevering op VRT MAX. 

Wie speelt er op dinsdag 28 mei?

Zowel Karen Su uit de Verenigde Staten als Ruslan Talas uit Kazachstan spelen het verplichte werk "Variations litaniques" van Thierry Escaich en ook allebei het vioolconcerto in re groot van Johannes Brahms. Prima om te vergelijken dus. 

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8yOC9rb25pbmdpbi1lbGlzYWJldGh3ZWRzdHJpamQtY2xhc3NpYy1rbGFhc2plLWVsaXNhYmV0aC1sdWNpZS1iYWV0L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿