'Factcheckers' ondervindt de gevolgen van personeelstekort in woonzorgcentra, Zorgnet-Icuro pleit voor verhoging van de personeelsnorm - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年5月23日木曜日

'Factcheckers' ondervindt de gevolgen van personeelstekort in woonzorgcentra, Zorgnet-Icuro pleit voor verhoging van de personeelsnorm - VRT.be

"Bewoners van een woonzorgcentrum verdienen beter dan de wettelijke norm", dat is de conclusie van VRT1-programma ‘Factcheckers’. De presentatoren werkten 24 uur in een woonzorgcentrum en ondervonden de gevolgen van het personeelstekort: “Alles is een race tegen de klok.” Zorgnet-Icuro pleit ervoor de personeelsnorm te verhogen naar 0,9 mensen per bewoner.

De gemiddelde personeelsverhouding in een woonzorgcentrum is vandaag 60 voltijdse medewerkers per 100 bewoners, met andere woorden: per bewoner werken er 0,6 voltijdse medewerkers. 

Dat is veel te weinig, ondervinden de ‘Factcheckers’. “Alles was een race tegen de klok”, zegt Thomas Vanderveken. De korsten worden van de boterham geknipt in plaats van gesneden, want dat gaat “iets sneller”.

“Om iedereen op tijd in bed te krijgen moesten we om 18 uur al beginnen aan onze avondronde. Maar mensen om 18 uur in bed leggen vind ik op zijn minst oneerbiedig”, zegt Vanderveken. Een van de bewoners slaapt zelfs in haar zetel om zo het personeel tijdens de nacht te besparen.

Om activiteiten te organiseren voor de bewoners in het woonzorgcentrum zijn heel wat vrijwilligers nodig. “Super om te zien dat die mensen daar zoveel van kunnen genieten, maar dit lukt slechts 1 keer per maand en alleen maar door de vele vrijwilligers”, zegt Vanderveken.

’s Nachts wordt nog minder personeel ingezet dan overdag en is de wettelijke norm slechts 2 personeelsleden voor 120 bewoners. “Als alles goed verloopt, is 2 verpleegkundigen genoeg”, zegt een verpleegkundige. “Tot er iets gebeurt, dan is het chaos.”

Digitalisering lost het personeelstekort niet op

Digitalisering zou het werk in woonzorgcentra efficiënter maken en het personeelstekort opvangen, maar in de praktijk blijkt dat niet zo. “Je bent gemakkelijk 20 minuten bezig met alles aan te vinken, terwijl we eigenlijk meer tijd in onze mensen zouden moeten steken”, zegt een verpleegkundige. 

“Je kunt het personeel 100 tablets geven, maar om de bewoners voldoende zorg en aandacht te geven, waren wij gewoon met te weinig”, trekt Thomas Vanderveken de conclusie.

"Trek de personeelsnorm op naar 0,9 mensen per bewoner"

Zorgnet-Icuro pleit daarom voor het optrekken van die personeelsnorm van 0,6 mensen per bewoner naar minstens 0,9 per bewoner.

"Zeker omdat we zien dat steeds meer mensen op latere leeftijd naar het woonzorgcentrum gaan, wanneer ze ook zwaar al hulpbehoevend zijn", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. "Het optrekken van de personeelsnorm zal ervoor zorgen dat de werkdruk naar beneden gaat en de mensen ook meer zorg kunnen krijgen.”

Cloet pleit ook voor het uitbreiden van de taken van mantelzorgers en zorgkundigen: "Laat ons de taken uitbreiden van personeelsleden die daar niet noodzakelijk een opleiding verpleegkunde voor hebben gevolgd, maar wel mits een goede training op de werkvloer dat kunnen doen". Het gaat dan onder meer over het aandoen van steunkousen bij bewoners, hen eten geven of wassen en aankleden. 

Daarnaast pleit zorgnet-Icuro ook voor een betere verloning van de onregelmatige prestaties zoals avond- en nachtwerk of het werken op zaterdag en zondag.

Maar ook de registratielast moet verminderd worden: “Het is absoluut nodig om de regeldruk en de registraties te verminderen, zodat de werkdruk verlaagd wordt en er meer menselijk contact met de mensen is in de woonzorgcentra”.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8yMi9mYWN0Y2hlY2tlcnMtbmVlbXQtMjQtdXVyLWxhbmctZGUtdGFrZW4tb3Zlci12YW4tZWVuLXZlcnBsZWVna3VuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿