Iedereen staat op scherp in 'Eerste keus': 'Het lijkt wel 'Kamp Waes' voor politici' - De Morgen - Crune Blogs

Latest

2024年5月27日月曜日

Iedereen staat op scherp in 'Eerste keus': 'Het lijkt wel 'Kamp Waes' voor politici' - De Morgen

Ongeïnteresseerd. Slecht geïnformeerd. En op de koop toe geïndoctrineerd door TikTok en consorten. Aan vooroordelen geen gebrek wanneer het gaat over de jeugd van tegenwoordig en hun voeling met het politiek bestel. Met het programma Eerste keus doen mediafenomeen Tom Waes en Wetstraat-journalist Pieterjan De Smedt een poging om te achterhalen wat daar van aan is.

Vijf afleveringen lang trekken ze naar vijf middelbare scholen verspreid over Vlaanderen. Om daar te ontdekken wat er leeft bij de jongeren die op 9 juni voor het eerst naar de stembus trekken. De jongeren in kwestie mogen hun bezorgdheden niet alleen met Waes en De Smedt delen. Ze krijgen ook de kans om een aantal politieke kopstukken in een vragenronde het vuur aan de schenen te leggen.

De eerste aflevering, gedraaid binnen de muren van de Provinciale Kunsthumaniora Hasselt, kwam wat stuntelig op gang. Waes en De Smedt moesten duidelijk hun draai nog vinden. Met een houterig dialoogje, een onthaal door de schooldirecteur dat waarschijnlijk spontaan moest lijken, en een overbodige rondleiding door de school tot gevolg.

Voor wat meer spanning was het wachten tot de politieke kopstukken hun opwachting maakten. In Hasselt kregen ze in willekeurige volgorde Sammy Mahdi, Melissa Depraetere en Bart De Wever over de vloer. Die mochten elk om beurt in het midden van een grote cirkel gaan zitten, omringd door scholieren. In die ietwat ongemakkelijke setting kregen ze een uur lang vragen op zich afgevuurd. “Het lijkt wel Kamp Waes voor politici”, liet De Wever zich ontvallen voor hij zich in de arena waagde.

Een goede inschatting zo bleek. Want de nieuwsgierige first voters blijken wel heel erg in touch met hun innerlijke Kathleen Cools. Geen opwarmertjes, geen binnenkoppertjes maar meteen het echte werk. Bij een openingsvraag als ‘waarom is de politiek zo’n circus?’ is het zelfs voor de meest doorgewinterde politicus even naar de bijbehorende debatfiche zoeken. En dat was lang niet het enige stressmomentje. Ook de vluchtelingenproblematiek, de splitsing van België en het cordon sanitaire passeerden tijdens het vragenuurtje de revue. Dat laatste thema levert trouwens de eerste duidelijke ‘neen’ van De Wever op wanneer het gaat over regeren met Vlaams Belang.

Niet alleen de scholieren staan op scherp in Eerste keus. Politici die hopen nog snel wat jonge stemmen te ronselen met een populistisch antwoord, worden tot de orde geroepen door De Smedt, die als factchecker aan de rand van de arena zit.

Tot zover het goede nieuws. Want de vragen mogen dan al scherp zijn, jammer genoeg krijgen we in Eerste keus de antwoorden maar deels te zien. In een poging de jonge doelgroepen niet af te schrikken beslisten de makers de vraaggesprekken op te knippen in licht verteerbare, hapklare brokken. Die worden afgewisseld met korte gesprekjes waarin Waes naar de drijfveren en achtergrond van de vraagstellers peilt.

Daardoor ontstaat een moeilijke spreidstand waarbij het niet meteen duidelijk is wat Eerste keus nu precies wil zijn: een format waarin scholieren in debat gaan met politici of een programma dat een beeld schetst van de generatie die binnen goed twee weken voor het eerst naar de stembus trekt. Een gebrek aan duidelijke keuzes, dus. Jammer, zeker omdat het op 9 juni net daar om draait.

Eerste keus, zondag om 20u55 op VRT 1.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiemh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3R2LWN1bHR1dXIvaWVkZXJlZW4tc3RhYXQtb3Atc2NoZXJwLWluLWVlcnN0ZS1rZXVzLWhldC1saWprdC13ZWwta2FtcC13YWVzLXZvb3ItcG9saXRpY2l-YjI0ZmJhM2Mv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿