Moeten er nog maskers zijn? Deze 70 amateur-Ensors hangen binnenkort op De Nationale Expo - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年5月30日木曜日

Moeten er nog maskers zijn? Deze 70 amateur-Ensors hangen binnenkort op De Nationale Expo - VRT.be

Bijna 3.000 amateurkunstenaars hebben een werk ingestuurd voor De Nationale Expo, een wedstrijd van VRT en Museumpas. Vandaag zijn de 70 winnaars bekendgemaakt, gekozen door het publiek en een jury. Eind juni hangt hun werk in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel en wordt het ook geveild voor Kom op tegen Kanker.

Laat je innerlijke Ensor los, dat was de oproep enkele maanden geleden aan al wie artistiek bezig is. En die aansporing is niet in dovemansoren gevallen. 2.949 creatievelingen hebben een werk ingezonden, en 210.429 supporters warm gemaakt om te stemmen. Dat is een pak meer dan bij de vorige editie van De Nationale Expo over Rubens.

Nu zijn de 70 winnaars bekend: 30 werken met de meeste publieksstemmen, 30 die een professionele jury heeft uitgekozen en 10 artistieke creaties van kinderen, want er was ook De Nationale Ket-expo, met de nadruk op recyclagemateriaal.

Er zijn niet enkel schilderijen bij, maar ook tekeningen, collages, foto's of sculpturen. Natuurlijk met veel skeletten, maskers en verwrongen gezichten, het handelsmerk van James Ensor. Hij overleed 75 jaar geleden, maar zijn thema’s zijn blijkbaar nog altijd springlevend. Kunstenaars van nu geven er een actuele draai aan. In verschillende werken duiken oorlog, vluchtelingen of ook de selfiecultuur op.

Bekijk hier een aantal winnende werken:

"Wat een traktatie om door zo'n veelheid aan werken te mogen gaan. De variëteit van de werken en hoe de kunstenaars zich lieten inspireren door Ensor is indrukwekkend. Ensor blijft tot op vandaag tot de verbeelding spreken," zegt Vanessa Braekeveld, curator van de Koninklijke Bibliotheek KBR.

  • Benieuwd wie de winnaars zijn? Hier kun je ze al online bewonderen. Maar de 70 winnende werken zijn binnenkort ook in het echt te zien in de Koninklijke Bibliotheek KBR.
  • De Nationale Expo is gratis en loopt van 28 juni tot en met 31 juli in de KBR op de Kunstberg in Brussel. 
  • De werken worden ook geveild ten voordele van Kom op tegen Kanker. Dat gebeurt online van 20 juni tot 27 juni.

Ontdek hier de 10 winnaars van De Nationale Ket-expo

Alles over het Ensorjaar in Oostende en Antwerpen lees je hier. Tot 2 juni loopt ook 'Ensor inspired by Brussels' in de KBR en in Bozar kun je naar 'James Ensor. Maestro' tot 23 juni. Vanaf 28 september is er de grote Ensor-expo in het KMSKA in Antwerpen. 

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiTGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8yOS9kZS1uYXRpb25hbGUtZXhwby1lbnNvci03MC13aW5uYWFycy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿