Benoît Poelvoorde en Carla Bruni springen in de bres voor Depardieu: “Wis Gérard niet uit” - De Standaard - Crune Blogs

Latest

2023年12月26日火曜日

Benoît Poelvoorde en Carla Bruni springen in de bres voor Depardieu: “Wis Gérard niet uit” - De Standaard

Het zijn ronkende namen die de in ongenade gevallen acteur Gérard Depardieu ter hulp schieten met een open brief in de Franse krant Le Figaro. Het gaat om vakgenoten als de Belg Benoît Poelvoorde en Charlotte Rampling, zangers als Jacques Dutronc en Carla Bruni, schrijvers als Cathérine Millet en Jacques Henric, regisseurs als Nadine Trintignant en operaster Roberto Alagna. Zij noemen de 74-jarige Depardieu “waarschijnlijk de grootste acteur, het laatste ‘heilige monster’ van de cinéma.” De ruim vijftig ondertekenaars van de open brief zeggen dat ze “niet langer kunnen zwijgen over de lynchpartij” van Depardieu.

De Franse cinemalegende, onder meer bekend van zijn rollen in Cyrano de Bergerac en Asterix & Obelix, staat in Frankrijk ter discussie na een spraakmakende reportage van het programma Complément d’enquête op France 2. Die toonde beelden van Depardieu die zich meermaals neerbuigend uitliet over vrouwen. Drie actrices getuigden ook voor de camera over hoe zij door Depardieu werden misbruikt.

De ondertekenaars van de open brief zeggen dat ze “justitie haar werk willen laten doen”, maar breken een lans om de artistieke merites van Dépardieu niet zomaar overboord te gooien. “Frankrijk is hem veel verschuldigd”, klinkt het. “Ons ontzeggen van deze immense acteur zou een drama zijn, een nederlaag, de dood van de kunst. Een grote film maken, dat is toch niet niets. Mensen de taal van Molière laten horen, dat telt toch? De cinema van Truffaut laten schitteren, dat is toch iets!”

De ondertekenaars spreken de vurige wens uit Depardieu nog aan het werk te kunnen zien, “voor het goed van de cinema en het theater. Maar wat er ook gebeurt, niemand zal ooit de stempel kunnen uitwissen die hij op ons tijdperk heeft gedrukt. De rest is enkel een zorg voor Justitie.”

Minstens dertien beschuldigingen

Vorige week sprong ook de Franse president Emmanuel Macron in de bres voor Depardieu, die “Frankrijk trots maakt”. Macron noemde de acteur het slachtoffer van een “klopjacht”, al gaf hij toe de documentaire niet gezien te hebben. Die toonde onder meer schunnige opmerkingen die Depardieu maakte over (jonge) vrouwen. Wanneer hij een kind van tien jaar zag paardrijden tijdens een reis naar Noord-Korea, zei hij voor het oog van de camera: “Als ze galoppeert, komt ze klaar. Goed zo meisje, doe zo voort”. In de uitzending getuigde actrice Sarah Brooks hoe Depardieu tijdens opnames in 2015 herhaaldelijk zijn hand in haar broek stak, ook al duwde ze hem weg. Toen ze haar beklag deed tegen de tv-ploeg, werd dat weggelachen. Actrice Hélèn Darras beschuldigde hem van misbruik tijdens opnames in 2007. “Hij vroeg of ik mee wou naar zijn loge, maar ik weigerde. Tussen de opnames door bleef hij mij echter bepotelen.”

Trailer documentaire Gérard Depardieu: la chute de l’ogre

Ook in het verleden getuigden al vrouwen over misbruik door Depardieu. De nieuwssite Mediapart publiceerde in april een onderzoek waarin dertien vrouwen hem beschuldigden van seksueel geweld tussen 2004 en 2022. In 2020 werd Depardieu in beschuldiging gesteld voor de verkrachting van actrice Charlotte Arnould – dat onderzoek loopt nog. Emannuelle Debever, die in 2019 een klacht wegens verkrachting indiende die later geseponeerd werd, stapte uit het leven op de dag dat de documentaire werd uitgezonden. Deze maand diende ook de Spaanse journaliste Ruth Baza klacht in wegens een verkrachting in 1995.

Na de uitzending startte de Franse minister van Cultuur een procedure op tegen Depardieu om zijn Legion d’Honneur, de hoogste Franse onderscheiding, af te nemen. De Franse publieke omroep France Télévisions liet al weten haar programmering te herbekijken en voorlopig geen films met Depardieu meer uit te zenden. Ook de stad Brussel trok de medaille van eer in die ze in 2018 had toegekend aan Depardieu. De acteur zelf houdt zijn onschuld staande. ‘Ik heb vaak gedaan wat anderen niet durfden, maar een verkrachter of roofdier ben ik niet.’

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzEyMjZfOTM1OTY5MTDSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿