De beste grap kwam nog van Charlotte Adigéry: zo verliep de laatste finaleweek van 'De slimste mens' - De Morgen - Crune Blogs

Latest

2023年12月22日金曜日

De beste grap kwam nog van Charlotte Adigéry: zo verliep de laatste finaleweek van 'De slimste mens' - De Morgen

RecapDe slimste mens ter wereld

Winnaar Guga Baúl ontvangt felicitaties van zijn wederhelft Tine Embrechts. Beeld Play4
Winnaar Guga Baúl ontvangt felicitaties van zijn wederhelft Tine Embrechts.Beeld Play4

Wie werd de slimste mens ter wereld? Wie piercete zichzelf met een vlammetje van De Warmste Week, wie scoorde met een tactisch meesterstuk waar iedereen van opkeek en welke filmkenner kon zichzelf wel voor het hoofd slaan toen het antwoord dat hij niet vond ‘Pierce Brosnan’ bleek? U leest het voor het laatst dit jaar in het weekoverzicht van De slimste mens ter wereld.

Wie heeft het best gequizd?

De winnaar kent u intussen, maar over alle afleveringen bekeken is het verschil tussen Guga Baúl en runner-up Jacotte Brokken nauwelijks te zien. Respect voor hoe de weervrouw uit Lokeren zes afleveringen overleefde in de finaleweken, terwijl Baúl er meteen in de finale bijkwam.

Zelfs in de laatste aflevering was Brokken lang de betere en toen ze tegenover Baúl ging zitten, had ze maar liefst 138 seconden voorsprong. Waarop die met grote happen zijn achterstand wegbeet, om dan op het juiste moment iets te doen wat we ons binnen tien jaar nog zullen herinneren als een ‘gugaatje’: op een vraag naar populaire stukken van Shakespeare gaf hij vier van de vijf antwoorden, vervolgens liet hij zich tweeëntwintig seconden onder Brokken zakken en daarna gaf hij kurkdroog het vijfde antwoord. Zo kon hij met 17 seconden, tegenover 19 seconden voor Brokken, als eerste aan de allesbeslissende vraag beginnen. Gewaagd, want als hij dat ene antwoord niet wist, lag voor Brokken de weg naar de zege open. ‘MacBeth’ bleek raak: acrobaat Baúl landde op zijn twee pootjes, met het mooiste manoeuvre in deze quiz sinds Freek Braeckman zich in 2009 tot een 1-1 score liet zakken tegen Bart De Wever.

Tot slot: ligt het aan ons of gaat de historische kennis van de kandidaten erop achteruit? Er was een tijd dat de jaartallen je als kogels in de loopgraven om de oren vlogen, dit jaar dacht geen enkele kandidaat aan de Honderdjarige Oorlog bij een vraag over Jeanne d’Arc en vond niemand de naam van bondskanselier Willy Brandt, zelfs niet met een afbeelding van een fikkende Willy Naessens als tip.

Wie was de grootste pineut?

Hoe verder in de laatste finaleweek, hoe spijtiger we het vonden voor de afvallers. De enige die helemaal niks te klagen had, was Jeroen Leenders op maandag, in poncho en met de vlammetjespin van De Warmste Week door zijn oorlel geprikt. De man die niet kwam om te quizzen, mag tevreden terugkijken na zeven afleveringen en twee keer terugkomen in de finaleweek. ’s Anderendaags had een zieke Robin Pront zijn dagje niet tegen een ook al niet zo pipse Charlotte Adigéry en woensdag was de dag waarop Alex Agnew kansloos de boot inging. De achtvoudige deelnemer had na de tweede ronde minder seconden dan na de eerste, verzamelde in totaal een schamele 221 seconden en kon als filmkenner in de finale niet op ‘Pierce Brosnan’ komen in een vraag over James Bond. De komiek bewees andermaal dat ‘koud’ binnenkomen in de finaleweken geen cadeau is. Of zoals hij het zelf verwoordde: “Oewisdanameugelek?” In de finale had Charlotte Adigéry dan weer een pechdag op het slechtst mogelijke moment: de 159 seconden op haar teller staan hoegenaamd niet in verhouding met haar parcours op Vlaanderens bekendste oranje zetels.

Guga Baúl, Charlotte Adigéry en Jacotte Brokken.  Beeld Play4
Guga Baúl, Charlotte Adigéry en Jacotte Brokken.Beeld Play4

Wie of wat was de verrassing?

De move van Guga Baúl natuurlijk, met op ruime afstand erachter de cameo van Danira Boukhriss Terkessidis, vorig jaar nog de allerslimste mens ter wereld. De presentatrice vertelde in de open deur-ronde dat haar vraag nog niet klaar was en dat ze die later nog zou binnensteken, waarop ze doodleuk de studio binnenkwam om de kandidaten te vragen wie Zwangere Guy is. Het geestige eraan was niet louter dat ze er was, maar dat ze ook al een rol had gespeeld in de 3-6-9-ronde. Adigéry kreeg de opdracht om haar naam in slow motion uit te spreken, wat enige hilariteit opleverde over hoelang die naam is. Waarop Danira al lachend verhaal kon halen: “Leuk, hé!”

Met wat hebben we het hardst gelachen?

Niet met de finale, daarvoor bevatte die iets te weinig originele vondsten en iets te veel matige woordwitzen van Erik Van Looy. De beste grap kwam nog van Charlotte Adigéry, die op de vraag naar haar favoriete historische figuur ‘Conner Rousseau’ antwoordde. De halve finale van woensdag dreef op de chemie tussen Neveneffecten Jonas Geirnaert en Jelle De Beule, met Adigéry die af en toe tegenprikte over wat ze De Beules ‘scoutsuniform’ noemde.

Los van dat alles deed één man ons meer dan wie ook de snor vanonder de neus lachen: Robin Pront, ook bij zijn terugkeer een vat vol scabreuze en waanzinnige verhalen. Op maandag wist hij te vertellen dat hij de kerel met wie hij op de kermis in Edegem had gevochten weer had ontmoet - een goed verhaal uit een van de vorige afleveringen - en had de redactie zijn vrienden Rik Verheye en William Boeva als jury uitgekozen. Die zetten hem uiteraard met genoegen in de zeik. Toen Pront beweerde veel aan het goede doel te geven, lachte Verheye hem vlakaf uit: “Noem eens drie goeie doelen, Pront.” Het antwoord: “Euh, dat met die panda?” Een dag later bekende Verheyen dat hij als kind van de regel had gekregen op school. Charlotte was verbaasd dat Pront, toch nog maar 37 jaar oud, nog lijfstraffen had gekregen, maar zelf vond hij het rechtvaardig, “want het was chaos in de klas en ik was net met een cactus aan’t gooien.”

Wat was de mooiste vraag?

De keuze was groot deze week, maar omdat u ook niet de hele dag hebt, beperken we het tot drie uitstekende vragen. In de 3-6-9-ronde kwamen we te weten dat er iets bestaat als het goudenpenissyndroom: er zijn steeds meer hoogopgeleide vrouwen, dus vinden mannen er sneller eentje, geraken ze verwend en worden ze er niet leuker op. In de halve finale moesten Brokken, Adigéry en Agnew respectievelijk een ren kippen, een tijger en een weerwolf uitbeelden. En tot slot, als u vandaag nog tijd hebt om iets te (her)bekijken buiten de tactische meesterzet van Guga Baúl, laat het dan het filmpje zijn waarin Niels Destadsbader op de zetel ligt bij de psycholoog en hem vertelt met hoeveel vragen hij zit, zoals: “Welke automerken verkopen de meeste SUV’s?” Op een rare manier was dat heel, heel grappig.

En over vragen gesproken: wanneer begint dat nieuwe seizoen hier?

Robin Pront, Jeroen Leenders en Jacotte Brokken.  Beeld Play4
Robin Pront, Jeroen Leenders en Jacotte Brokken.Beeld Play4

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMijgFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS90di1jdWx0dXVyL2RlLWJlc3RlLWdyYXAta3dhbS1ub2ctdmFuLWNoYXJsb3R0ZS1hZGlnZXJ5LXpvLXZlcmxpZXAtZGUtbGFhdHN0ZS1maW5hbGV3ZWVrLXZhbi1kZS1zbGltc3RlLW1lbnN-YmFkODdjNmIv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿