En toen vielen de 'Kamp Waes'-slachtoffers ineens bij bosjes - De Morgen - Crune Blogs

Latest

2024年1月29日月曜日

En toen vielen de 'Kamp Waes'-slachtoffers ineens bij bosjes - De Morgen

RecapKamp Waes

Deelnemer Emma De Nys krijgt het lastig in 'Kamp Waes'. Beeld VRT
Deelnemer Emma De Nys krijgt het lastig in 'Kamp Waes'.Beeld VRT

In de derde Kamp Waes van dit seizoen lieten Tom Waes en Fly hun kandidaten - letterlijk en figuurlijk - de duisternis zien. In de nauwe gangen van een verlaten legerfort in de Ardennen, én meteen daarna een tocht van vijftig kilometer door de Hoge Venen, werd niet alleen hun oriëntatievermogen op de proef gesteld, maar ook hun mentale fut.

Zo dadelijk begon aflevering drie van Kamp Waes, en ik dacht: ik kom net één kussen tekort om écht gemakkelijk te zitten. Uit de tweezitter naast me griste ik er nog eentje bij om de holte van m’n rug op te vullen. De gin-tonic die ik mezelf al had gemonteerd stond klaar op de koffietafel. De kat sprong op m’n schoot, gaf me knorrend de twee kopjes die me op een dag vergund zijn van deze eigenzinnige little furry shit, en kwam naast me liggen lui wezen op de bank. Zo, ik was helemaal klaar om te zien hoe dertien mensen werden afgebeuld.

WAT STOND ER OP HET PROGRAMMA?

Na de waterproef van vorige week werden de kandidaten, nu al pompaf van al het voorgaande, op de bus gezet naar de buurt van Marche-Les-Dames, waar ze werden logelaten in het fort van Dave, een verlaten militaire vesting waar special forces-operatoren worden getraind om zichzelf te oriënteren zonder licht. Zevenhonderd tot achthonderd meter ver door krappe doorgangen, moedertjeziel alleen, en met alleen hun tastzintuig en een hopelijk afdoend mentaal beeld van de plattegrond van het vervallen complex in hun hoofd.

Het was, naast een test in oriëntatie, ook een mentale beproeving. Met infraroodcamera’s die op hun uitrusting werden gemonteerd, waardoor de aflevering terstond echo’s begon te vertonen van The Blair Witch Project, zagen we de verbijstering en – ja – de paniek op velen hun snuit tijdens deze claustrofobische kwelling.

Maar tegen de tijd dat twaalf van de dertien het einde van de tunnel hadden bereikt was er nog maar een half uur van Kamp Waes voorbij, waardoor het al snel duidelijk werd dat er nòg iets volgde: de Tender Feet. Een tocht van vijftig kilometer door de Hoge Venen, gepakt en gezakt. Een uitputtingsslag die opnieuw hun navigatievermogen op de proef stelde, maar natuurlijk ook hun doorzettingsvermogen.

HAD FLY VERRASSINGEN IN PETTO?

Fly’s surprise kwam laat in de aflevering. De eerste locatie had ook geen extra tierelantijnen nodig om het interessant te houden: het ondergrondse complex zat vol doodlopende zijweggetjes, die bij een aanzienlijk aantal van de deelnemers de paniek deden toeslaan. Het leek duidelijk makkelijker dan het was: eens lang genoeg in het donker geraakt iedereen gedesoriënteerd. De laatste paar deelnemers die nog in het complex zaten kwamen elkaar al ronddolend tegen in de gangen, en Lode – Boomlang, wat dus per definitie al niet erg handig was voor deze proef – belandde zelfs vijf keer in dezelfde kamer.

Op een gegeven moment sukkelden ook drié mensen – Boris, Dries en Kaat - in de verkeerde gang, een weg die ook Emma voor hen al was ingeslagen. Maar die had – o ironie – een verrassing voor Fly in petto: het bleek om een verluchtingstunnel te gaan die niet op de kaart stond, en die uitkwam op een schacht die mits enig licht graafwerk een nieuwe uitgang uit de duisternis bleek op te brengen.

De verrassing die met opzet in het spel was gestoken kwam er na het eerste checkpoint van de dodentocht op de Hoge Venen: tot op dat punt wisten de kandidaten nog niet dat het een tocht van vijftig kilometer zou worden (op zijn minst, zei Fly: slechte kaartlezers doen er 70 tot 75 km over). De ontzetting was groot.

VIELEN ER SLACHTOFFERS?

Toen waren ze nog met tien. Tot vorige week geraakten alle dertien deelnemers nog schijnbaar moeiteloos door de toen al aanzienlijke beproevingen, deze week hadden er drie minder geluk. Julien, nochtans zo zelfzeker tijdens de kaartstudie voordat hij die duistere spelonken in kroop, moest zelfs het “No play!”-commando roepen (wat betekent: het is geen spelletje meer, ik ben in levensgevaar) terwijl hij nog in het eerste deel van de bunker zat, hopeloos verloren. De paniek die hem had overmand deed Fly besluiten om de stekker eruit te trekken. De eerste afvaller was een feit.

De volgende, tijdens de Tender Feet-proef, was Youssef. Hij vatte de tocht nog optimistisch aan (“We zijn geen pussies!”), maar al snel werd duidelijk dat de humor erin houden alleen niet het verschil maakt. Toen hij veel te laat de eerste etappe afrondde, besloot instructeur Adri dat het geen zin meer had om nog door te gaan. Afvaller nummer twee.

Het meest emotionele afscheid van de aflevering kwam van Emma. Die was in het eerste luik degene die de extra uitgang vond, maar in de uitputtingsslag op de Hoge Venen kwam ze zichzelf tegen. Hysterisch huilend moest ze van Fly horen dat het, wegens al verloren gelopen voordat de tocht goed en wel was begonnen, hier voor haar ophoudt.

WIE MAAKTE DE MEESTE INDRUK?

Van de tien overblijvers was er voorlopig geen die echt uitblonk: ze sleepten zich allemaal met een gedecideerde tred door de beproevingen. De hyperactieve Dries viel tijdens de Tender Feet op door een flink stuk van het traject al rennend door te brengen: het bracht hem bedenkingen op van Fly, die vreesde dat hij op die manier het einde niet zou halen, maar hij gebruikte wat van zijn gewonnen tijd om voor de rust een verkwikkend plonsje te nemen in een beek.

WIE LOOPT OP ZIJN LAATSTE BENEN?

Voorlopig niemand. Dankzij hun voorbeeldige kalmte geraakten de tien deelnemers die het begin van aflevering vier haalden zonder al te veel moeite door de aanzienlijke proeven heen. In het fort van Dave zagen we alleen Kaat eventjes – zoals ze het zelf beschreef - ‘naar’ worden: tegen het einde van de tunnel kwam er een hysterische huilbui aan, en Fly moest haar in de laatste meters naar de uitgang leiden. Maar te harer verdediging: ze was wel in die smalle luchtschacht beland die eigenlijk geen deel van het spel uitmaakte, en haar kortstondige paniek zorgde ervoor dat Fly die veel te smalle doorgang naar het einde – waar sommige mannelijke deelnemers gezien hun grotere lichaamsmassa nooit doorheen zouden zijn geraakt – afsloot om verdere ellende te voorkomen voor zij die nog in het fort zaten.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3R2LWN1bHR1dXIvZW4tdG9lbi12aWVsZW4tZGUta2FtcC13YWVzLXNsYWNodG9mZmVycy1pbmVlbnMtYmlqLWJvc2plc35iYzcxMWZlZC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿