Tom Waes koopt zeiljacht om programma's mee te maken: 'Ik ga alles moeten leren' - De Morgen - Crune Blogs

Latest

2024年1月23日火曜日

Tom Waes koopt zeiljacht om programma's mee te maken: 'Ik ga alles moeten leren' - De Morgen

NieuwsMedia

Tom Waes in 'Reizen Waes'. Beeld  VRT
Tom Waes in 'Reizen Waes'.Beeld VRT

Programmamaker Tom Waes (55) heeft een zeiljacht gekocht. Niet voor privégebruik, want de presentator wil er televisieprogramma’s mee maken.

Dat Tom Waes voor Reizen Waes de wereld rondreist en hiermee het milieu belast, begint stilaan bij de programmamaker te knagen. En dus tekende hij maandag op een Duitse bootbeurs een contract voor de bouw van een Bestevaer 53. Een Scandinavisch expeditieschip gemaakt uit aluminium. “Het is geen plezierjachtje. Met dit schip kan je bijvoorbeeld ook naar de noord- en zuidpool varen”, zegt Waes in Gazet van Antwerpen.

“Het belangrijkste is dat het zo’n ecologisch mogelijk schip wordt. Zeventig procent van het gebruikte aluminium zal gerecycleerd zijn. We willen elektromotoren gebruiken in plaats van dieselmotoren. Het schip zal aangestuurd worden door zonnepanelen. Er moet ook wel een noodgenerator zijn, dus het wordt een hybride vaartuig. Daar kan je niet omheen, anders is je bereik te klein om op oceanen te varen.”

Lees ook

‘Uitlachkandidaten gaan er in de selectie al uit’: Tom Waes over het nieuwe, nog zwaardere seizoen van ‘Kamp Waes’

Meer dan één miljoen euro

Tom koopt het jacht volledig met eigen middelen aan, dat naar verluidt boven het miljoen euro zou kosten. Het wordt dan ook geen schip voor pleziervaarten, maar voor professioneel gebruik. “Weet je, ik verdien goed de kost, dit is mijn manier om iets terug te doen. Ik werk al zo lang samen met de VRT”, klinkt het.

Hij heeft alvast verschillende ideeën om zeilprogramma’s te maken. Zelf leren zeilen, bijvoorbeeld. “Ik ga alles moeten leren. Mogelijk wordt dat ook een onderdeel van een van de programma’s. We kunnen er ook een ecologisch verhaal mee vertellen, Belgische ontdekkingsreizigers in hun voetsporen volgen... ‘Zeilen Waes’ is een optie, maar zelfs dat is nog niet zeker.” Het schip zou halverwege 2025 klaar moeten zijn.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiemh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3NuZWxuaWV1d3MvdG9tLXdhZXMta29vcHQtemVpbGphY2h0LW9tLXByb2dyYW1tYS1zLW1lZS10ZS1tYWtlbi1pay1nYS1hbGxlcy1tb2V0ZW4tbGVyZW5-YjVhODBmYmQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿