Verloren schilderij van Gustav Klimt duikt na bijna 100 jaar weer op - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年1月26日金曜日

Verloren schilderij van Gustav Klimt duikt na bijna 100 jaar weer op - VRT.be

Een schilderij van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt dat bijna 100 jaar vermist was, is weer opgedoken in Wenen. Het schilderij "Portret van Fräulein Lieser" werd voor het laatst in het openbaar gezien in 1925. Wat er sindsdien mee gebeurd is, is niet helemaal duidelijk. Het portret zal in april geveild worden.

"Een sensatie". Zo noemt het Weense veilinghuis im Kimsky de herontdekking van "Portret van Fräulein Lieser" van Gustav Klimt. Het schilderij was ooit in het bezit van de Liesers, een familie van rijke, joodse industriëlen in Wenen. De vrouw op het portret zou Margarethe Constance Lieser zijn, de dochter van Adolf Lieser, al staat dat niet helemaal vast.

Het schilderij werd voor het laatst in het openbaar gezien in 1925. Wat er daarna mee gebeurde, is niet duidelijk. Het lijkt aannemelijk dat het voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's in beslag genomen werd, zoals veel andere bezittingen van welgestelde joodse families. Maar experts in kunstrecht hebben aan Oostenrijkse media verklaard dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat het schilderij geroofd zou zijn door nazi's.

Alleszins heeft de familie van de huidige eigenaars het portret in haar bezit sinds de jaren 60. Op 24 april zal het worden geveild in Wenen. De opbrengst gaat naar de huidige eigenaars en naar de erfgenamen van de familie Lieser. Die regeling is gebaseerd op de "Washington Principes", een akkoord tussen verschillende landen om naziroofkunst te identificeren.

"Portret van Fräulein Lieser" was een van de laatste werken die Gustav Klimt schilderde.

Geschatte waarde tussen 30 en 50 miljoen euro

"Een schilderij met zulke zeldzaamheid, artistieke betekenis en waarde is in geen tientallen jaren beschikbaar geweest op de kunstmarkt in Centraal Europa", zegt het veilinghuis im Kimsky in een verklaring. Vóór de veiling zal "Portret van Fräulein Lieser" nog op verschillende plaatsen tentoongesteld worden, onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Duitsland en Hongkong.

Het zou gaan om een van de laatste werken van Gustav Klimt. De schilder zou eraan beginnen te werken zijn in 1917. Het was nog niet helemaal afgewerkt toen hij in februari 1918 overleed aan een beroerte. Het veilinghuis schat de waarde van het schilderij tussen de 30 en 50 miljoen euro.

In juni vorig jaar werd het schilderij "Dame met de waaier" geveild voor 85,3 miljoen pond, commissies bijgerekend. Dat komt overeen met 99 miljoen euro. Dat is het hoogste bedrag ooit dat in Europa is neergeteld voor een kunstwerk.

Wie is Gustav Klimt?

Gustav Klimt (1862 - 1918) was een Oostenrijkse tekenaar en schilder die zich al van jongs af met kunst bezig hield. Aanvankelijk liet hij zich inspireren door klassieke technieken, maar hij raakte gaandeweg in de ban van art nouveau en symbolisme. Het zette hem aan tot het experimenteren met nieuwe kunstvormen. Hij schilderde vaak portretten van vrouwen. Zijn werk wordt omschreven als sierlijk en sensueel, het gebruik van bladgoud en van felle kleuren en patronen valt op. Een van zijn bekendste werken is "De kus", een schilderij van een in elkaar verstrengeld koppel in bladgoud.

Het schilderij zal op 24 april geveild worden in Wenen.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8yNi92ZXJsb3Jlbi1wb3J0cmV0LXZhbi1zY2hpbGRlci1ndXN0YXYta2xpbXQtbmEtYmlqbmEtMTAwLWphYXItd2VlL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿