"Oppenheimer" grootste kanshebber bij de Oscars met 13 nominaties, "Barbie" heeft er 8 - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年1月24日水曜日

"Oppenheimer" grootste kanshebber bij de Oscars met 13 nominaties, "Barbie" heeft er 8 - VRT.be

De film "Oppenheimer" maakt de meeste kans op een Oscar. De film van Christopher Nolan, over de ontwikkeling van de atoombom in de Tweede Wereldoorlog is maar liefst 13 keer genomineerd. Andere grote kanshebbers zijn "Poor things" met 11 nominaties en "Killers of the flower moon" met 10 nominaties. Blockbuster "Barbie" haalt 8 nominaties binnen. Dat heeft de Academy net bekendgemaakt op een persconferentie. De filmprijzen worden op 10 maart uitgereikt.

Net zoals bij de Golden Globes 2 weken geleden, maakt "Oppenheimer" van Christopher Nolan kans op de belangrijkste Oscars. De leden van de Academy wisten het verhaal over de ontwikkeling van de atoombom duidelijk te smaken, en nomineerden de film in 13 categorieën, net geen record.

Ook "Poor things" van regisseur Yorgos Lanthimos, met Emma Stone in de hoofdrol, maakt veel kans op een paar Oscars. De film is in totaal genomineerd voor 11 prijzen. Volledig terecht, oordeelt filmkenner Lieven Van Gils, die de vertolking van Emma Stone weergaloos noemt. De film is sinds vorige woensdag te zien in de Belgische zalen.

Balen voor Barbie

Blockbuster "Barbie" won afgelopen zomer nog het gevecht om de aandacht van "Oppenheimer", maar vandaag moet de film toch duidelijk de meerdere erkennen in "Oppenheimer".

Acht nominaties is zeker geen slecht resultaat, al zal het voor regisseur Greta Gerwig en actrice Margot Robbie toch eerder zuur aanvoelen dat ze door hun collega's niet eens worden bekroond met een nominatie. Geen mogelijke Oscar als beste regisseur voor Gerwig, en ook geen nominatie als actrice voor Robbie. 

Ryan Gosling, die Ken speelt, mag dan weer dromen van twee Oscars. Hij werd niet alleen genomineerd als acteur in een bijrol, ook het lied "I'm just Ken" uit de film werd genomineerd als Origineel Nummer. Opvallend: ook "What was I made for?", geschreven en gezongen door Billie Eilish en haar broer Finneas O'Connell maakt kans op diezelfde prijs. Op die manier sluipt er wellicht toch voldoende rozigheid het podium van de Oscars op, zondag 10 maart.

Martin Scorsese kan het nog

Op zijn 81e maakt regisseur Martin Scorsese opnieuw kans op een Oscar, voor zijn epos "Killing of the Flower Moon". 10 keer was hij als regisseur al genomineerd in zijn carrière, maar er staat nog altijd maar een enkel beeldje op de schouw, voor "The departed" uit 2006. 

Naast de Oscar voor beste regisseur maakt de film kans op nog negen andere Oscars, waaronder die voor acteur Robert De Niro en actrice Lily Gladstone. 

Ook John Williams kan het nog steeds. De legendarische filmcomponist wordt volgende maand 92 en is opnieuw genomineerd voor een Oscar, voor de muziek uit "Indiana Jones and the dial of Destiny". Hij verbetert daarmee zijn eigen record als oudste genomineerde. Het is ook al zijn 54e nominatie, enkel Walt Disney deed beter.

Acteur in een hoofdrol

- Bradley Cooper "Maestro"
- Colman Domingo "Rustin"
- Paul Giamatti "The holdovers"
- Cillian Murphy "Oppenheimer"
- Jeffrey Wright "American Fiction"

Actrice in een hoofdrol

- Annette Benin "Nyad"
- Lily Gladstone "Killers of the Flower Moon"
- Sandra Hüller "Anatomy of a fall"
- Carey Mulligan "Maestro"
- Emma Stone "Poor things"

Acteur in een bijrol

- Sterling K. Brown "American Fiction"
- Robert De Niro "Killers of the Flower Moon"
- Robert Downey Jr. "Oppenheimer"
- Ryan Gosling "Barbie"
- Mark Ruffalo "Poor things"

Actrice in een bijrol

- Emily Blunt "Oppenheimer"
- Danielle Brooks "The color purple"
- America Ferrera "Barbie"
- Jodie Foster "Nyad"
- Da'vine Joy Randolph "The holdovers"

Beste regisseur

- Justine Triet "Anotomy of a fall"
- Martin Scorsese "Killer of the Flower Moon"
- Christopher Nolan "Oppenheimer"
- Yorgos Lanthimos "Poor things"
- Jonathan Glazer "The zone of interest"

Beste film

- "American Fiction"
- "Anatomy of a fall"
- "Barbie"
- "The holdovers"
- "Killers of the Flower Moon"

- "Maestro"
- "Oppenheimer"
- "Past lives"
- "Poor things"
- "The zone of interest"

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiOmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8yMy9vc2NhcnMtbm9taW5hdGllcy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿