Verloren gewaand schilderij van Gustav Klimt duikt op in Wenen: 'Een sensatie' - De Morgen - Crune Blogs

Latest

2024年1月27日土曜日

Verloren gewaand schilderij van Gustav Klimt duikt op in Wenen: 'Een sensatie' - De Morgen

NieuwsKunst

In april zal Gustav Klimts 'Portret van Fräulein Lieser' geveild worden. Veilinghuis Im Kinsky schat de waarde op zo'n 50 miljoen euro. Beeld AFP
In april zal Gustav Klimts 'Portret van Fräulein Lieser' geveild worden. Veilinghuis Im Kinsky schat de waarde op zo'n 50 miljoen euro.Beeld AFP

Portret van Fräulein Lieser, een schilderij van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt uit 1917, is boven water gekomen in Wenen. Een opvallende vondst, want het kunstwerk werd zo’n 100 jaar lang verloren gewaand.

‘Het schilderij wordt als ‘verloren’ omschreven in alle catalogues raisonnés. In onze kringen betekent ‘verloren’ doorgaans dat het schilderij waarschijnlijk vernietigd is, of verbrand tijdens de oorlog, maar hoe dan ook dat het niet langer bestaat. Er werd niet verwacht dat het ooit nog tevoorschijn zou komen.”

Dat zegt Ernst Ploil, een van de directeurs van het veilinghuis Im Kinsky, aan de BBC. Het gaat over Portret van Fräulein Lieser, een van de laatste schilderijen waaraan Gustav Klimt werkte voor zijn dood op 55-jarige leeftijd in 1918 – het werd vermoedelijk niet helemaal afgewerkt. Het veilinghuis schat de waarde van het kunstwerk op zo’n 54 miljoen dollar (49,6 miljoen euro) en omschrijft de vondst als “een sensatie”. “Een schilderij dat zo zeldzaam is en zo veel artistiek belang en waarde heeft, is er in decennia niet beschikbaar geweest op de Centraal-Europese kunstmarkt”, zegt het veilinghuis in een statement. “In Oostenrijk is er nog nooit een kunstwerk aangeboden geweest dat qua belang nog maar in de buurt komt.”

Het was voor het laatst in het openbaar te zien in 1925 – daarna verdween het werk van de radar. Er bestond slechts één foto van, in het archief van de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk. De huidige eigenaars van Portret van Fräulein Lieser hadden het schilderij in hun bezit sinds de jaren 60. Het werk wordt op 24 april geveild door de eigenaars en de wettelijke erfgenamen van de familie-Lieser, een joodse industriële familie uit Wenen die het schilderij voor zijn verdwijning in haar bezit had.

Dat laatste detail is belangrijk vanwege de Washington Principles on Nazi-Confiscated Art, die in 1998 werden opgesteld en bepalen dat de originele eigenaars van kunst die door de nazi’s werd geroofd moeten worden opgespoord en vergoed. Toch is het niet zeker of het schilderij door toedoen van de nazi’s verdween. Volgens experts zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat het schilderij destijds door de Duitsers in beslag werd genomen.

“We hebben voor een actieve aanpak gekozen en niet enkel de familie Lieser opgezocht als mogelijke eisers van een vergoeding,” zegt het Im Kinsky-veilinghuis in een statement, “maar we hebben ook andere mogelijke vertegenwoordigers aangesproken, gebaseerd op onze ervaringen bij eerdere vergoedingsprocedures.”

Internationale rondreis

Voor de geplande verkoop van Portret van Fräulein Lieser in april zal het schilderij worden tentoongesteld in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland en Hongkong.

Gustav Klimt is een van de bekendste symbolistische schilders, die een tijdlang voorzitter was van de Weense kunstenaarsvereniging Wiener Secession. Hij staat vooral bekend om zijn vrouwenportretten en het bladgoud dat hij in zijn werken gebruikte. “Als een sleutelfiguur van de Weense art nouveau belichaamt Gustav Klimt het Oostenrijkse modernisme van het fin de siècle meer dan eender welke kunstenaar”, zegt het veilinghuis nog. “Zijn werk, vooral zijn portretten van succesvolle vrouwen uit de hogere middenklasse rond de eeuwwisseling, wordt over de hele wereld erkend.”

In juni werd Klimts Dame met een waaier in Londen verkocht voor zo’n 86 miljoen euro, 99 miljoen euro met de kosten erbij gerekend. Het is daarmee het duurste kunstwerk dat ooit op een kunstveiling in Europa werd verkocht.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMieGh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3R2LWN1bHR1dXIvdmVybG9yZW4tZ2V3YWFuZC1zY2hpbGRlcmlqLXZhbi1ndXN0YXYta2xpbXQtZHVpa3Qtb3AtaW4td2VuZW4tZWVuLXNlbnNhdGllfmJjY2QxZjZlL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿