Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年6月30日日曜日

Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury - VRT.be

De anonieme kunstenaar Banksy heeft een opblaasbaar bootje met poppen van migranten laten crowdsurfen op het Britse festival Glastonbury. Dat gebeurde gisteren tijdens het optreden van de band IDLES, waardoor fans in eerste instantie dachten dat het om een stunt van de band zelf ging. Het is niet de eerste keer dat een werk van Banksy op het festival opduikt.

Tijdens het optreden van IDLES gisterenavond op Glastonbury dook plots een opblaasbaar bootje op boven het publiek, met daarin poppen met reddingsvesten. Het is een verwijzing naar de migranten die op gelijkaardige bootjes het Kanaal richting Groot-Brittannië proberen over te steken.

Een woordvoerder van de punkband uit Bristol heeft vandaag aan verschillende Britse media laten weten dat de band zelf niet op de hoogte was van de actie, maar dat het om een stunt van kunstenaar Banksy gaat.

Niet toevallig verscheen het bootje tijdens het nummer 'Danny Nedelko', dat ook over migratie gaat. Het lied begint met de woorden: "Mijn bloedbroeder is een immigrant, een prachtige immigrant." 

Ook los van deze actie van Banksy, is er aandacht voor de migratiecrisis op het Britse festival. Zo is er sinds dit jaar een nieuwe zone op het terrein die wil vieren dat "geen mens illegaal is". Om toegang tot 'Terminal 1' te krijgen, moeten festivalgangers eerst een vraag van de Britse inburgeringstest kunnen beantwoorden.

Wie is Banksy?  

Banksy is een anonieme straatkunstenaar bekend om zijn graffitiwerken. Zijn werk duikt op in verschillende delen van de wereld op muren en gebouwen. Hij is gekend om zijn satirische thema’s en zijn kunst bevat vaak een onderliggende politieke boodschap.

Banksy is ondertussen een van de bekendste kunstenaars ter wereld, maar over zijn identiteit is weinig geweten. Zijn werken worden aan hoge prijzen verkocht.  

In 2018 stond iedereen versteld toen een van zijn opvallendste werken "Girl with Balloon" automatisch werd versnipperd nadat het voor 1,1 miljoen euro werd verkocht op een veiling. Nadien ging het versnipperde werk voor bijna 22 miljoen de deur uit. 

Het is niet de eerste keer dat er werken van Banksy op Glastonbury te zien zijn. Zo ontwierp hij het steekwerend vest met de vlag van het Verenigd Koninkrijk dat de Britse rapper Stormzy droeg tijdens diens optreden in 2019. 

In 2014 stuurde Banksy dan weer een vrachtwagen vol krijsende bewegende knuffeldieren, zogezegd op weg naar de slachtbank, over het festivalterrein.

Het werk 'The Sirens of the Lambs' van Banksy op het festivalterrein van Glastonbury in 2014.
Foto: Getty Images

Ook de koning moest er aan geloven

Dat veel fans dachten dat IDLES zelf achter de actie zat, komt waarschijnlijk omdat de band tijdens haar optreden ook nog andere veelbesproken uitspraken deed. Zo werd de radicaal-rechtse Britse politicus Nigel Farage een fascist genoemd en was er een oproep tot een staakt-het-vuren in Gaza.

Daarnaast lanceerde zanger Joe Talbot een "nieuw volkslied". Hij riep meerdere keren "fuck de koning", een boodschap die het publiek luidkeels bleef herhalen.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiX2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yOS9iYW5rc3ktbGFhdC1taWdyYW50ZW5ib290amUtY3Jvd2RzdXJmZW4tb3AtZ2xhc3RvbmJ1cnkv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿