Van detective tot horror: geen acteur was zo veelzijdig als Donald Sutherland - Gazet van Antwerpen - Crune Blogs

Latest

2024年6月21日金曜日

Van detective tot horror: geen acteur was zo veelzijdig als Donald Sutherland - Gazet van Antwerpen

“Ik denk dat hij een van de belangrijkste acteurs was in de geschiedenis van de film”, schreef zijn zoon, de acteur Kiefer Sutherland op X. Dat is niet overdreven. Sutherland was niet alleen een uitmuntende acteur, die de meest uiteenlopende rollen naar zijn hand kon zetten, maar ook het gezicht van de golf kwaliteitsfilms die Amerikaanse cinema in de jaren 70 voortbracht. “Geen enkele rol schrok hem af”, schrijft Kiefer Sutherland, “good, bad of ugly”.

LEES OOK. Acteur Donald Sutherland, bekend van ‘The hunger games’, overleden op 88-jarige leeftijd

Sutherlands veelzijdigheid was zijn handelsmerk. Hij speelde net zo makkelijk een soldaat op het slagveld in een oorlogsfilm als The dirty dozen als een introverte detective in Klute of een liefhebbende maar weinig begripvolle echtgenoot in de psychologische horrorklassieker Don’t look now. Bij de jongere generatie bioscoopbezoekers is hij misschien bekend als president Snow in de filmfrachise The hunger games.

Alleen ere-Oscar

Sutherland was met zijn 1,93 meter, diepe stem en doordringende blik letterlijk en figuurlijk een imposante acteur. Hij kon een film naar zijn hand zetten, maar zonder zijn rol te laten overschaduwen door zijn eigen persoonlijkheid. Sutherland werd in 1935 geboren in Canada, werkte in zijn jonge jaren als radioreporter, en studeerde in Toronto voor ingenieur, maar schreef zich ook in aan de toneelschool. Uiteindelijk won zijn liefde voor het acteren het van de drang om ingenieur te worden. Hij trok naar Londen om er twee jaar lang zijn acteerprestaties te perfectioneren aan de London Academy of Music and Dramatic Art.

In de tweede helft van de jaren 60 speelde hij bijrollen in televisie-series en films. Met The Dirty dozen, over een groep gevangenen die ingezet wordt op het slagveld, liep hij voor het eerst in de kijker. Daarna volgden de succesvolle rollen elkaar snel op: M.A.S.H., Klute, Don’t look now, The day of the locust, Ordinary people. Een opmerkelijk uitstapje was zijn rol als moorddadige fascistenleider in Bernardo Bertolucci’s epos Novecento.

LEES OOK. Nieuw ‘Hunger games’-boek (en film) in de maak, en Haymitch krijgt hoofdrol

Opmerkelijk genoeg won hij nooit een Oscar, en werd hij zelfs nooit genomineerd. Een omissie die in 2017 werd goedgemaakt door hem een ere-Oscar toe te kennen. In zijn toespraak bij die gelegenheid dankte hij alle persoonlijkheden die hij tijdens zijn carrière had vertolkt. “Ik dank hen om hun levens in te zetten voor de verrijking van mijn leven.”

Kate Bush

Hoewel Sutherlands meest in het oog lopende artistieke successen zich in de jaren 70 afspeelden, bleef hij ook daarna uiterst actief. Hij reeg tot vorig jaar in hoog tempo de rollen aaneen. Onder meer in JFK van Oliver Stone, Disclosure en de remake van The Italian job was Sutherland te zien. Sutherland speelde ook mee in de muziekvideo van “Cloudbusting”, de hit van Kate Bush uit 1985.

Sutherland was driemaal getrouwd en had vijf kinderen. Zijn zoon Kiefer volgde in zijn vaders voetstappen en bouwde een acteercarrière uit. De acteur stierf donderdag in Miami. Over de doodsoorzaak is niets bekend.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA2MjFfOTMwMDg1MTLSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿