"Frigo met sterke drank voor Rob De Nijs en véél sandwiches voor Margriet Hermans": grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op 20 jaar Genk on Stage - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年6月28日金曜日

"Frigo met sterke drank voor Rob De Nijs en véél sandwiches voor Margriet Hermans": grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op 20 jaar Genk on Stage - VRT.be

Het festival Genk on Stage mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Maar de echte Genkenaar weet dat het festival eigenlijk al 40 jaar bestaat, maar dan onder een andere noemer: Swingin' Genk. Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op jaren vol muziek, ambiance en vooral heel veel enthousiaste artiesten, die soms nét te enthousiast naar de alcohol grepen. "Twee keer de politie moeten bellen omdat 1 artiest niet op wilde houden", zegt Jackie al lachend.

Jackie Jackmaert is intussen 71 jaar en herinnert zich nog goed hoe hij in 1982 als lid van de Jong Economische Kamer - ook bekend als de 'Jaycees' - een evenement in Genk moest organiseren. "Wij zagen dat de mensen het moeilijk hadden en we wilden wat ambiance brengen. We wilden hen weer doen lachen."

Samen met de andere leden van de 'Jaycees' stapte hij naar muzikant Freddy Birset. In zijn café ontstond het 1e idee voor Swingin' Genk, later Genk on Stage. "We gingen elke donderdagavond naar ‘t Hikske, zijn café. Daar gingen we dan een pintje drinken. Freddy had ook altijd livemuziek in zijn café. Dat bracht ons op het idee om ook de andere cafés te vragen om livemuziek te voorzien, zodat er overal feest zou zijn. We hebben dan gekozen voor het laatste weekend van juni, dan waren de examens gedaan en toen begon de braderie in Genk. Dat konden we dan combineren", legt Jackie uit.

Treintje

Twaalf cafés deden mee aan die eerste editie in 1982. Overdag was er muziek in de straten en 's avonds was er ambiance in de cafés. "Maar omdat er in die tijd stevig gedronken werd, wilden we er ook voor zorgen dat de mensen er konden geraken. Dat bracht ons op het idee om een toeristentreintje te huren in Maaseik. In 20 minuten passeerde dat treintje langs alle cafés en de mensen konden op- en afstappen waar en wanneer ze wilden."

De 1e editie van Swingin Genk bleek een schot in de roos. "Ik weet niet meer precies hoeveel bezoekers er kwamen, maar wij waren al heel blij met 5.000 man", zegt Jackmaert. De vzw Swingin' Genk werd opgericht. "Tijdens de 1e vergadering werd ik benoemd tot voorzitter en dat heb ik 20 jaar lang gedaan", vertelt Jackie.

Vzw Swingin Genk.
Foto: Jackie Jackmaert

In die 40 jaar tijd is het evenement uitgegroeid van treintje met lokale groepen tot groot festival met nog grotere artiesten. In 2002 nam Stad Genk de organisatie over en werd Swingin' Genk herdoopt tot Genk on Stage. "Ik ben daar heel trots op, maar de pluimen zijn vooral voor de mensen die de organisatie nu op zich nemen. Belangrijk vind ik dat het nog altijd gratis is. Ik hoop ook dat dat zo blijft", zegt Jackie.

Die mannen dronken toen zo veel dat wij de politie moesten bellen om ze te laten stoppen

Jackie Jackmaert

In al die jaren zijn er heel wat artiesten de revue gepasseerd, maar er is 1 iemand die Jackie Jackmaert voor altijd zal bijblijven. "Dat is Rob De Nijs. Die gaf een hele lijst door van dranken die hij nodig had en hij wilde die in een frigo achter het podium. Dat was allemaal sterke drank en wij werden al zat van de lijst alleen nog maar te lezen. Die mannen dronken toen zo veel dat wij 2 keer de politie moesten bellen om ze te laten stoppen. Ze bleven maar gaan en ze hebben uiteindelijk de volledige lijst opgedronken."

"Oh ja, Margriet Hermans herinner ik me ook nog. Ik moest haar opvangen en ik wilde haar iets te eten geven. Zij wilde toen 2 cola's en véél sandwiches", lacht Jackie.

Een boom in de tent

Een andere leuke anekdote waar Jackie nog vaak aan terugdenkt, gaat over een boom die in de weg stond. We wilden de tenten zetten, maar plots horen we dat 1 van de tenten niet gezet kon worden, omdat er een boom in de weg stond. Die mocht niet weg van de gemeente. We kregen dat niet opgelost, dus hebben we de tent langs boven opengesneden, zodat de boom letterlijk in de tent stond. Dat vonden de mensen toen zo bijzonder en de tent was meteen volzet", vertelt Jackie enthousiast.

Voor de 20e editie komen er weer heel wat grote namen langs. Van Joost Klein tot Absynthe Minded, Laura Tesoro, Belle Perez, The Subs, Regi Live ft. Linda & Guests.  

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yNy90ZXJ1Z2JsaWstb3AtMjAtamFhci1nZW5rLW9uLXN0YWdlLW1ldC1ncm9uZGxlZ2dlci1qYWNraWUtamFja21hL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿