Wat tijdens het Songfestival niet gebeurde, lukt nu wel: zeldzame ABBA-reünie op Zweeds paleis - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年6月1日土曜日

Wat tijdens het Songfestival niet gebeurde, lukt nu wel: zeldzame ABBA-reünie op Zweeds paleis - VRT.be

De 4 leden van ABBA hebben op het Zweedse paleis een hoge koninklijke onderscheiding gekregen. Ze hebben het ereteken in de Zweedse Orde van Vasa in ontvangst genomen, voor hun uitzonderlijke verdiensten in de Zweedse en internationale muziekindustrie. Opvallend: dat ereteken was al bijna 50 jaar niet meer uitgereikt aan Zweedse burgers.

Na een dubbele echtscheiding (zowel Agnetha en Björn en Benny en Anni-Frid waren ooit getrouwd, red.) en professionele breuk zijn de 4 leden van ABBA hun eigen weg gegaan. Er was hoop dat ze hun opwachting zouden maken op het Songfestival in de Zweedse stad Malmö afgelopen maand, exact 50 jaar na hun overwinning met 'Waterloo'. Een officieel eerbetoon met alle toeters en bellen zat er niet in: het Songfestivalpubliek kreeg enkel de virtuele avatars van het iconische viertal te zien.

Bij de start van de virtuele ABBA-show in Londen in 2022 zijn Björn Ulvaeus (79), Anni-Frid Lyngstad (78), Agnetha Fältskog (74) en Benny Andersson (77) bij de première wel op de rode loper en het podium verschenen. Het was toen al meer dan 35 jaar geleden dat ze met hun vieren samen in het openbaar waren.

Op uitnodiging van het Zweedse koningspaar is ABBA wel voltallig ontvangen op het Zweedse paleis in Stockholm. Daar hebben ze een hoge koninklijke onderscheiding in ontvangst genomen: een ereteken in de Zweedse Orde van Vasa. Dat krijgen ze voor hun "uitzonderlijke verdiensten in de Zweedse en internationale muziekindustrie".

Na hun overwinning op het Songfestival in 1974 - exact 50 jaar geleden - heeft ABBA tot aan de breuk in 1983 een heel succesvolle carrière gehad, met hits als 'Mamma mia', 'Dancing queen' en 'SOS' en ongeveer 200 miljoen verkochte albums. Hun tijdelijke pauze is uiteindelijk een permanent einde van hun carrière geworden.

Maar ook na dat muzikale pensioen blijft de muziek van ABBA razend populair. Dankzij een remix door dj Kygo is 'Gimme gimme gimme' voor de tweede keer een hitparadesucces geworden. En in Londen loopt sinds 2 jaar de 'Voyage'-tour, waar de vier virtuele evenbeelden van ABBA - de zogenoemde ABBA-tars - hun grootste hits vertolken.

Het viertal was voor deze belangrijke koninklijke onderscheiding individueel naar het Zweedse paleis gekomen. De vrouwelijke ABBA-leden waren volledig in het wit gekleed, de mannen droegen een donkerblauw kostuum. Anni-Frid Lyngstad had een wandelstok bij de hand en droeg een zonnebril. Zij oogde het meest fragiel, maar bij de fotoshoot na het plechtige moment waren er alleen maar lachende gezichten te zien.

Dubbel historisch

Dat de 4 ABBA-leden uitgerekend een onderscheiding krijgen in de Orde van Vasa is om twee redenen bijzonder. Enerzijds de timing, omdat het samenvalt met het 50-jarige jubileum van hun overwinning op het Songfestival. Doorheen de jaren hebben de mannelijke ABBA-leden, Björn Ulvaeus en Benny Andersson, wel andere onderscheidingen gekregen van het Zweede koningshuis.

 

Anderzijds is het van 1975 geleden dat er nog onderscheidingen in de Vasa-orde zijn uitgereikt. Toen werd beslist dat een ereteken in die ridderorde enkel nog naar niet-Zweedse burgers zou gaan. Door een hervorming van het systeem van de eretekens is die beslissing ongedaan gemaakt.

 

De eerste nieuwe eretekens in de hervormde Vasa-orde gaan dus niet toevallig naar ABBA, als belangrijk Zweeds exportproduct. Samen met de 4 ABBA-leden hebben nog 5 mensen dat ereteken in ontvangst genomen. Daarnaast zijn er op het Zweedse paleis nog andere officiële titels en eretekens uitgereikt.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiRGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8zMS9hYmJhLWVyZXRla2VuLXp3ZWRlbi1rb25pbmcv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿