'Echte' stalker uit reeks 'Baby reindeer' klaagt Netflix aan voor 170 miljoen dollar - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年6月7日金曜日

'Echte' stalker uit reeks 'Baby reindeer' klaagt Netflix aan voor 170 miljoen dollar - VRT.be

De Schotse Fiona Harvey, die beweert de vrouw te zijn waarop de populaire Netflixreeks 'Baby reindeer' is gebaseerd, klaagt Netflix aan voor 170 miljoen dollar, omgerekend ruim 156 miljoen euro. Volgens haar heeft de streamingdienst zich schuldig gemaakt aan laster, het opzettelijk toebrengen van emotionele schade en nalatigheid. De klacht werd ingediend bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Californië. 

De Netflixreeks 'Baby reindeer' vertelt het waargebeurde verhaal van Richard Gadd die jarenlang gestalkt wordt door een zekere Martha. Wat begint bij een kopje thee in een bar leidt tot belaging met 41.000 mails, 744 tweets, 350 uren aan voicemails en 106 pagina's aan brieven.

Richard Gadd vertolkt zichzelf in de serie, Martha wordt gespeeld door Jessica Gunn. Op sociale media werd volop gespeculeerd over de ware identiteit van Gadds stalker tot enkele weken geleden de "echte" Martha naar voren kwam: Fiona Harvey.

Volgens de Schotse vrouw, die Martha beweert te zijn, was er helemaal geen sprake van stalking. Dat zei ze in de Britse talkshow van Piers Morgan. Ze stelt dat ze Gadd nooit heeft lastiggevallen, maar ze geeft wel toe dat ze 18 keer contact zocht via X, hem minder dan 10 mails heeft gestuurd en hem 1 brief heeft geschreven. Harvey ontkent dat ze ooit beschuldigd is geweest, laat staan veroordeeld.

170 miljoen dollar

Nu lijkt Harvey er genoeg van te hebben. De 58-jarige vrouw heeft bij de rechtbank van Californië een klacht ingediend tegen Netflix voor 170 miljoen dollar, omgerekend zo'n 156 miljoen euro. Ze klaagt de streamingdienst aan voor onder meer laster, het opzettelijk toebrengen van emotionele schade en nalatigheid. 

"(Netflix, red.) vertelde aan meer dan 50 miljoen mensen wereldwijd dat Harvey 2 keer veroordeeld is voor stalking, een gevangenisstraf kreeg van 5 jaar, en dat Harvey Gadd seksueel misbruikte. Netflix vertelde deze leugens en is er nooit mee gestopt, omdat het een beter verhaal was dan de waarheid en betere verhalen geld opleveren", klinkt het in de verklaring van Harvey. 

"Netflix, een internationaal miljardenbedrijf, deed letterlijk niets om het ‘waargebeurde verhaal’ van Gadd te bevestigen. De streamingdienst heeft nooit onderzocht of Harvey was veroordeeld en deed niets om de relatie tussen Gadd en Harvey te begrijpen, als die er al was... Als gevolg van de leugens en het volkomen roekeloze wangedrag (van Netflix, red.) is Harveys leven geruïneerd. Netflix en Gadd vernietigden haar reputatie, haar karakter en haar leven."

Een woordvoerder van Netflix liet de Britse krant The Guardian al weten dat de streamingdienst zich zal verdedigen tegen de klacht van Harvey. "We zijn van plan om deze zaak krachtig te verdedigen en Richard Gadd te steunen in zijn recht om zijn verhaal te vertellen."

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiYWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8wNy9lY2h0ZS1zdGFsa2VyLXVpdC1yZWVrcy1iYWJ5LXJlaW5kZWVyLWtsYWFndC1uZXRmbGl4LWFhbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿