Onderzoek naar “onveilige werksfeer” bij Songfestival - De Standaard - Crune Blogs

Latest

2024年6月5日水曜日

Onderzoek naar “onveilige werksfeer” bij Songfestival - De Standaard

Het incident met Joost Klein was niet het enige controversiële moment tijdens het Eurovisiesongfestival.© afp

De EBU zal een onafhankelijk onderzoek instellen naar de organisatie van het Eurovisiesongfestival. Dat komt er na klachten over een “onveilige werksfeer” door verschillende delegaties.

De 68ste editie van het Eurovisiesongfestival, die begin mei plaatsvond in het Zweedse Malmö, verliep op zijn zachtst gezegd woelig. De Nederlandse kandidaat Joost Klein werd gediskwalificeerd na een incident met een cameravrouw, en de omstreden deelname van Israël (wegens de oorlog in Gaza) zorgde voor gespannen zenuwen.

Na het Songfestival kwamen er bovendien bij de organiserende European Broadcasting Union (EBU) verschillende klachten binnen over een “onveilige werksfeer” achter de schermen. Die klachten kwamen onder andere van de Nederlandse omroep Avrotros, maar ook van andere delegaties, waaronder die van Ierland, Zwitserland en Portugal. Alles samen zouden er 13 klachten zijn, meldt het Nederlandse RTL.

Op vraag van de EBU zelf wordt nu een onafhankelijk onderzoek ingesteld waarbij de deelnemende delegaties ondervraagd zullen worden. Dat kreeg de VRT bevestigd van de EBU. “We streven ernaar onze diensten en evenementen voortdurend te verbeteren”, klinkt het bij de EBU. “Om het Songfestival verder te versterken hebben we een onafhankelijke expert gevraagd om lessen te trekken uit de editie in Malmö.” De EBU belooft dat ze daarover “te gepasten tijde en transparant zal communiceren.”

Dat zal nodig zijn, want ook een maand na het evenement hangt er nog flink wat mist over het Songfestival. Het onderzoek naar het incident met Joost Klein is inmiddels afgerond, maar wordt pas deze maand overgedragen aan het Zweedse openbaar ministerie. Voorlopig weten we enkel dat Klein na de halve finale een “dreigende beweging” maakte naar een cameravrouw, omdat hij wenste niet gefilmd te worden.

Verder gaven leden van de Noorse inzending aan dat ze tot het laatste moment overwogen om zich terug te trekken uit de wedstrijd door spanningen met de Israëlische delegatie. De Ierse kandidaat kaartte aan dat er op de Israëlische omroep denigrerende opmerkingen gemaakt werden over hun performance. De Europese Commissie uitte zijn teleurstelling dat EU-vlaggen geweerd werden tijdens het festival, en de Portugese delegatie betreurde dat de EBU “opgenomen applaus” gebruikte om boegeroep tijdens de Israëlische performance weg te drukken.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA2MDVfOTI5ODI1MTbSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿