Acteur Donald Sutherland, onder meer bekend van 'The Hunger Games', overleden op 88-jarige leeftijd - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年6月21日金曜日

Acteur Donald Sutherland, onder meer bekend van 'The Hunger Games', overleden op 88-jarige leeftijd - VRT.be

De Canadese acteur Donald Sutherland is overleden. Hij werd 88 jaar en was al een lange tijd ziek. Sutherland was onder meer bekend van zijn rol als president Snow in de filmreeks 'The Hunger Games'. Hij speelde ook mee in de Oscar-winnende film 'MASH' en 'Klute'. Sutherland won onder meer een Emmy Award en Golden Globe en was commandeur in de 'Franse Orde van Kunsten en Letteren'.

Het is de zoon van Donald Sutherland, Kiefer, die het nieuws van zijn overlijden bevestigde. "Het is met pijn in het hart dat ik jullie moet meedelen dat mijn vader overleden is. Voor mij is hij een van de belangrijkste acteurs in de filmgeschiedenis", schrijft Kiefer op X.

Volgens Kiefer Sutherland had zijn vader een enorme passie voor zijn job. "Hij hield van wat hij deed. Hij raakte nooit ontmoedigd door een filmrol. Of die nu goed, slecht of lelijk was. Meer kan je niet wensen. Hij heeft een goed leven gehad."

Grote doorbraak in oorlogsfilm

Donald Sutherland werd geboren op 17 juli 1935 in Canada. Hij begon zijn carrière als radionieuwslezer en trok in 1957 naar Londen om er te gaan studeren aan de London Academy of Music en Dramatic Art. Het begin van een succesvolle carrière op het grote scherm.

Na enkele kleine rollen in Britse films en series volgde eind jaren 60 zijn grote doorbraak. In 'The Dirty Dozen' (1967), een film over de Tweede Wereldoorlog van regisseur Robert Aldrich, speelde hij de rol van gevangene Vernon Pinkley. De film werd onthaald als een succes en is nog steeds een baanbrekende Amerikaanse oorlogsfilm.

Oscarwinnende film MASH

Nadien ging het snel voor Sutherland. In 1970 kreeg hij een rol in een andere oorlogsfilm, 'Kelly's Heroes', waar hij naast sterren zoals Clint Eastwood en Don Rickles op het grote scherm te zien was. Datzelfde jaar speelde hij in de komedie 'MASH' de anti-autoritaire kapitein 'Hawkeye' Pierce. De film kreeg een Oscar voor 'Beste Scenario' en werd voor 4 andere Oscars genomineerd.

Zijn grootste rol in die periode krijgt hij misschien wel in 1971. In het misdaaddrama 'Klute' speelt hij de rechercheur John Klute en staat hij tegenover de Amerikaanse actrice Jane Fonda. Zij krijgt voor die film de Oscar voor 'Beste Actrice'.     

Nadien volgt nog een hele reeks bejubelde films met 'Don't Look Now', 'The Eagle Has Landed', 'Ordinary People' en 'Pride Camp'. De laatste jaren was hij vooral bekend voor zijn rol van de slechterik president Snow in de filmreeks 'The Hunger Games'. Tussen 2012 en 2015 speelde hij in 4 films mee van de reeks. 

Prijzen voor 'Beste Bijrol' en ere-Oscar

Ondanks de films waarin hij meespeelde enkele prijzen wonnen, was het voor hem persoonlijk wachten op een prijs tot 1995. Hij krijgt een Emmy en Golden Globe voor 'Beste Bijrol' In de Amerikaanse film 'Citizen X', waarin hij de rol van kolonel Mikhail Fetisov speelt. In 2002 won hij dan weer een Golden Globe voor 'Beste Bijrol' in de Amerikaanse dramafilm 'Path to War'. Hij werd nooit genomineerd voor een Oscar, maar kreeg in 2017 wel een ere-Oscar.

In 2012 kreeg hij nog de titel van Commandeur in de 'Franse Orde van Kunsten en Letteren'. In een carrière van meer dan 60 jaar speelde hij in meer dan 200 series en films mee. Hij stierf in Miami na een lange ziekte.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiRGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yMC9kb25hbGQtc3V0aGVybGFuZC1vdmVybGVkZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿