Verwachte chaos op Graspop blijft uit (Hasselt) | Het Belang van Limburg Mobile - Het Belang van Limburg - Crune Blogs

Latest

2024年6月21日金曜日

Verwachte chaos op Graspop blijft uit (Hasselt) | Het Belang van Limburg Mobile - Het Belang van Limburg

Dessel -

Een festival waar zo goed als alle parkings gesloten blijven door de regen: dat vraagt om chaos zou je denken. Maar al bij al viel dat nog behoorlijk mee. Heel wat mensen hebben besloten om met de trein te komen of hebben toch nog ergens een parkeerplek gevonden.

Mark van Luyk

De 27ste editie van Graspop heeft het flink aan de stok met de weergoden. Door de aanhoudende regen moet het festival uitpakken met een noodplan. Alle parkings rond het festival blijven dicht. Festivalgangers worden gevraagd om met het openbaar vervoer of de fiets te komen. Shuttlebussen rijden vanaf het station van Mol naar het festivalterrein. Er is ook een parking ingericht op enkele kilometers afstand in deelgemeente Witgoor waar een shuttlebus wordt ingezet. Volgens de gemeente Dessel zijn er vijftig procent meer mensen met de trein onderweg naar het festival. De pendelbussen zitten ook goed vol. Er zijn wachttijden van een half uur.

Wegslepen

Bij het binnenrijden van Dessel staan honderden auto’s illegaal geparkeerd langs de Geelsebaan. Wegslepen is onbegonnen werk voor de politie, maar de wagens die echt ingangen blokkeren of op het fietspad staan geparkeerd, worden wel weggesleept. Tip van de politie: laat een briefje met je gsm-nummer achter.

Yves Berx uit Hasselt heeft geluk gehad. “Enkele parkings zijn blijkbaar wel nog bereikbaar. Ik heb me op parking 6 kunnen parkeren. Dat is een kleinere parking waarvan de ondergrond nog in goede staat was. Ik moest wel mijn ticket laten zien. Zonder combiticket mocht je er blijkbaar niet op.”

Mensen mochten vanwege de modder ook in de straten parkeren.© Mine Dalemans

Aan een frietkraam komen we nog een groepje Limburgers tegen. Ze zijn met het openbaar vervoer gekomen. “Normaal gingen we met de auto komen, maar nu hebben we de trein naar Mol gepakt en daar de shuttlebus gepakt”, zegt Joris De Belie uit Hasselt. “Dat ging allemaal heel vlot. We slapen op een camping in de buurt en ook op die wei was alles in orde. Ik denk dat het allemaal een beetje een storm in een glas water is.”

Shuttlebussen hebben nog nooit zo vol gezeten. Door het sluiten van de parkings pakken meer mensen de trein.© Mine Dalemans

Vip

Er zijn er nog meer die de tering naar de nering hebben gezet. De bekende Zonhovense metal-dj Gert ‘Puke’ Bynens slaapt bij kennissen in de buurt. “Dat doen we zo al een paar jaar. We zijn met de fiets naar de festivalwei gekomen. Ik heb daar zelfs een eco-coin voor gekregen. Jammer genoeg krijg je daar geen pintje voor in ruil”, lacht hij, “maar wel een leuk Graspop-gadget als aandenken.”

Er kwam heel wat commentaar dat de Interparking voor mensen met een beperking ook dicht blijft – al is er wel een alternatieve drop off-zone voorzien – terwijl de vipparking ondertussen wel nog bereikbaar is. “Ik begrijp die kritiek”, zegt Dennis Reynders uit Lummen. “Ik vind het ook jammer voor al die mensen, maar we kopen al jaren VIP-tickets. Dit jaar is het wel een extra voordeel dat we nog kunnen parkeren in de buurt en is dat ticket zijn geld dubbel en dik waard. De VIP-parking zag er ook nog prima uit. Er was nog geen spoor van modder.”

De eerste regenbuien konden de pret niet temperen.© Maarten Albrechts

Donderdagmorgen stonden er heel wat tickets voor het al uitverkochte Graspop opnieuw online te koop vanwege de weerberichten en het parkeerbeleid. De publieksstroom kwam maar langzaam op gang en zodoende zag het grootste deel van de festivalwei er nog puik uit. Al ontstonden er na de eerste buien toch al een paar stroken modder op plekken met veel trafiek. Geen festivalganger die er zijn humeur onder laat lijden. Op enkele Nederlanders na die hun ongenoegen uiten over het Belgische weer door ‘kutregen’ op hun jas te printen. “Maar we gaan er niet om treuren, jongen. Graspop wordt weer een feest!” Ondertussen is het wachten op de enige, echte hoofdact van de dag: Tool!

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiLGh0dHBzOi8vd3d3LmhidmwuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNjIwXzk1MTYxNjkw0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿