Franse actrice Anouk Aimée, bekend van 'Un homme et une femme', overleden - VRT.be - Crune Blogs

Latest

2024年6月19日水曜日

Franse actrice Anouk Aimée, bekend van 'Un homme et une femme', overleden - VRT.be

In Parijs is Anouk Aimée overleden, een van de bekendste gezichten van de Franse en Europese cinema van de 20e eeuw. Ze maakte vooral naam met de klassieker 'Un homme et une femme' van Claude Lelouch, maar werkte ook samen met Federico Fellini en Jacques Demy. Anouk Aimée was 92 jaar.

Anouk Aimée werd in 1932 in de Franse hoofdstad Parijs geboren als Françoise Sorya Dreyfus. Als joods meisje leefde ze ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Anouk Aimée maakte haar filmdebuut al in 1949, maar brak echt door in de vroege jaren 60 met de film 'Lola' van Jacques Demy, die later ook met Cathérine Deneuve beroemde musicals als 'Les parapluies de Cherbourg' zou maken.

In 'Lola' vertokte Aimée het titelpersonage, een danseres. Ze werd voor die rol bekroond in binnen- en buitenland.

De film die haar wereldberoemd maakte, was 'Un homme et une femme' van Claude Lelouch uit 1966, met Jean-Louis Trintignant als haar tegenspeler. De film met het bekende melodietje van Francis Lai kreeg de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 1966.

Aimée won voor haar rol een Golden Globe voor beste actrice en sleepte ook een Oscarnominatie in de wacht.

Comeback in Cannes

Aimée had ook rollen in 'La dolce vita' en '8 e mezzo', beide van Federico Fellini. Behalve met Fellini, Lelouch en Demy werkte ze ook met regisseurs Marco Bellocchio ('Salto nel vuoto') en Jacques Becker ('Montparnasse 19').

Ze speelde ook mee in 'Un soir, un train' van de Belgische regisseur André Delvaux, een bewerking van de roman 'De trein der traagheid' van de Vlaamse auteur Johan Daisne.

De laatste jaren was ze niet vaak meer te zien, al maakte ze in 2019 nog een emotionele comeback in Cannes, toen Claude Lelouch het mythische koppel uit 'Un homme et une femme' opnieuw bijeenbracht voor een vervolg, 'Les plus belles années d'une vie'. Jean-Louis Trintignant, de tegenspeler van Anouk Aimée, overleed 2 jaar geleden.

De affiche van 'Un homme et une femme'.
Foto: Getty.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8xOC9mcmFuc2UtYWN0cmljZS1hbm91ay1haW1lZS1iZWtlbmQtdmFuLXVuLWhvbW1lLWV0LXVuZS1mZW1tZS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿