Franse actrice Anouk Aimée op 92-jarige leeftijd overleden - Het Nieuwsblad - Crune Blogs

Latest

2024年6月18日火曜日

Franse actrice Anouk Aimée op 92-jarige leeftijd overleden - Het Nieuwsblad

© AFP

In haar woning in Parijs is dinsdag de Franse actrice Anouk Aimée overleden. Dat hebben haar agent en haar familie laten weten. Aimée werd 92. Ze is een van de meest bekende gezichten van de Franse cinema van de 20ste eeuw en werkte samen met de grootste regisseurs van de jaren 50 en 60.

Bron: BELGA

Manuela Papatakis, de dochter van Anouk Aimée en filmregisseur Nikos Papatakis, maakte het overlijden van haar moeder bekend via haar Instagram-account. “Ik was dicht bij haar toen ze deze morgen thuis overleed in Parijs”, luidt het.

Aimée speelde mee in ‘La dolce vita’ en ‘8½’, beide van Federico Fellini. De film die haar echte internationale bekendheid gaf, was ‘Un homme et une femme’ van Claude Lelouch, met Jean-Louis Trintignant als haar tegenspeler. De film was de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes in 1966. Aimée won voor haar rol een Golden Globe voor beste actrice en sleepte ook een Oscarnominatie in de wacht.

De actrice draaide met de grootste regisseurs van de Frans-Italiaanse cinema. Behalve Fellini en Lelouch waren dat bijvoorbeeld Jacques Demy (‘Lola’), Marco Bellocchio (‘Salto nel vuoto’), en Jacques Becker (‘Montparnasse 19’). André Cayatte lanceerde haar in 1949 in ‘Les Amants de Vérone’.

Aiméé speelde ook mee in ‘Un soir, un train’ van de Belgische regisseur André Delvaux, waarvan het scenario gebaseerd is op de roman “De trein der traagheid” van de Vlaamse auteur Johan Daisne.

De actrice was de laatste jaren niet meer zo vaak te zien in films, maar in 2019 maakte ze een emotionele comeback in Cannes, toen Claude Lelouch het mythische koppel uit ‘Un homme et une femme’ opnieuw bijeenbracht voor een vervolg ‘Les plus belles années d’une vie’.

Anouk Aimée werd geboren als Françoise Sorya Dreyfus. Als joods meisje leefde ze ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Adblock test (Why?)

続きを読みます https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNjE4XzkzOTIwMzAy0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿